Afbeelding

Poging moord in IJsselmuiden: vrouw heeft mogelijk veel meer insuline toegediend

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) - De 48-jarige W.T. uit IJsselmuiden heeft in 2014 haar toenmalige man aanzienlijk meer insuline ingespoten dan ze heeft toegegeven. Dat is althans de conclusie die het Openbaar Ministerie trekt, na aanvullend onderzoek door deskundigen. Opnieuw werd vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, tegen haar geëist vanwege poging tot moord.

Ruim een jaar geleden kwam het OM tot dezelfde eis, maar de rechtbank heeft de zaak heropend om meer te weten te komen over de effecten van insuline. De vrouw ergerde zich kapot aan het gedrag van haar man, die altijd maar aan het appen was met een vriendin. Ze wilde een tijdje rust en dacht dat ze hem voor korte tijd kon versuffen. Via haar werk in een woonzorgcentrum had ze toegang tot insuline.

Op een zaterdagnacht spoot ze het goedje in bij haar slapende man, die niet aan diabetes leed en overigens ook gezond was. Dat heeft ze wel toegegeven. Volgens haar waren het slechts zes ‘eenheden geweest’: drie ‘klikjes’ op de insulinespuit.

Dat moet veel meer geweest zijn, gezien de gevolgen die het had, is kort gezegd de uitkomst van het deskundigenrapport. De man raakte van de wereld, waarna de vrouw op maandagochtend de ambulance belde. Ze verzweeg echter de toediening van insuline. In het ziekenhuis kostte het nog behoorlijke moeite om de bloedsuikerspiegel van het slachtoffer weer op goed niveau te brengen, wat ook een aanwijzing is dat het om veel meer insuline moet zijn gegaan.

Het had tot hersenletsel kunnen leiden en mogelijk tot de dood, hoewel dat laatste door de raadsman van T. wordt betwist. De advocaat heeft zich verdiept in wetenschappelijk onderzoek en komt tot de conclusie dat het doden door enkel insuline toe te dienen niet mogelijk is.

Het was dus op zijn hoogst een ‘ondeugdelijke poging tot moord’. Maar de vrouw zou ook helemaal niet de bedoeling hebben gehad om haar man te vermoorden. Ze heeft immers ook zelf de ambulance gebeld, toen haar man niet wakker werd.

Pas een jaar na het voorval heeft het vermeende slachtoffer aangifte gedaan bij de politie, op advies van zijn therapeut. Het stel was inmiddels in een echtscheidingsprocedure verwikkeld. Via zijn advocaat liet de man in de rechtszaal weten de ‘splijtzwam’ in het gezin zeer te betreuren, vooral voor hun drie zonen.

Over twee weken is de uitspraak van de rechtbank.