Afbeelding
Nick de Vries.

Op zien Kampers ongecompliceerd lachen om Kamper eigenaardigheden

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN – Een probeerseltje was het. Gedreven door liefde voor de Kamper taal. ‘Op zien Kampers’ een avondvullende revue in de stadsgehoorzaal. De opkomst in 2016 overtrof de verwachtingen van organisatoren en raskampenaren Jac Ruiten en Rob van der Weerd. In een uitverkochte zaal lachte het publiek zich tranen in hun ogen. Dit jaar is de voorstelling voor en door Kampenaren zelfs uitgebreid tot twee avonden. En wederom loopt het hard. Er zijn nog slechts ​81 kaarten beschikbaar.

“Een echte Kampenaar drukt zich het best uit in het Kampers”, zegt Rob van der Weerd. “Er zit een bepaalde eigenheid in die taal, de woorden sluiten meer aan bij de beleving en het karakter van de Kampenaar. Een beetje cynisch, soms wat hard. Wit is wit, zwart is zwart. Recht voor z’n raap, zonder mooipraterij, maar altijd doorspekt met humor. Bijzonder vind ik dat daar dan weer tegenover staat dat de Kampenaar erg behulpzaam is en toegeeflijk. Die tegenstelling vind ik echt passen bij het karakter van de Kampenaar. En die komt ultiem tot uiting in de taal.”

Het spijt Ruiten en Van der Weerd dan ook dat steeds minder Kampenaren de Kamper taal machtig zijn. Daarmee verliezen ze iets van hun eigenheid. De stad wordt groter, met meer import, generatiegenoten wonen verspreid en onder de veertig wordt de taal volgens het tweetal amper gesproken. “Dat wordt toch als boers ervaren”, vertelt schoolmeester en hoofdschrijver van het stuk Jac Ruiten. “Kinderen wordt algemeen beschaafd Nederlands geleerd en dat is heel goed, maar ik vind het toch een zekere armoede als je het Kampers niet krijgt aangeleerd. Iemand die Kampers en Nederlands kan is eigenlijk tweetalig en kan zich beter uitdrukken. Dat is niet boers, dat is een voorrecht. Bovendien houd je een stukje cultureel erfgoed in stand door de taal te leren.”

Zeuren

De Kamper taal eren dus, dat doet het tweetal met een ouderwetse revue bestaande uit sketches, liedjes, anekdotes, blokjes met typische Kamper roddels en een stuk actualiteit. “Want daar zijn Kampenaren ook heel goed in”, lacht Van der Weerd. “Zeuren over de kleinste dingen. Van niets iets heel groots maken. En dan met name over wat er speelt in de gemeente. Al is er genoeg dat echt dat aandacht verdient en dat krijgt het bij ons ook. Wat? Dat houden we even geheim.”

De revue is er één voor Kampenaren en door Kampenaren. Zo staan op het podium uiteraard Rob van der Weerd en Jac Ruiten zelf. Zij worden bijgestaan door vrienden en echte Kampenaren zoals Reyer van ‘t Hul, Jeany van Ommen, Geke Dalsem, Arian Dalsem, Henk Wielink en vele anderen. Samen trakteren zij de bezoeker op een avond ‘ongecompliceerd genieten in een van de mooiste theaters van het land’. “Bovendien biedt de avond een prachtige gelegenheid om eens bij te praten, vertelt Rob van der Weerd. “Na de vorige voorstelling bleek dat het voor veel bezoekers een weerzien was met oude bekenden. Ook dit jaar sluiten we af met het traditionele bal tot een uurtje of twee. Daar kan iedereen elkaar ontmoeten. Kampenaren zitten graag voor een dubbeltje op de eerste rang. Waar anders ben je van 20.00 tot 02.00 uur onder de pannen voor slechts 12,50 euro?”

De voorstelling Op zien Kampers ll vindt plaats in de Stadsgehoorzaal op vrijdag 5 en zaterdag 6 mei om 20.15 uur. Kaarten via www.stadsgehoorzaalkampen.nl.