Afbeelding

85 procent van de Bruglezers voor gratis storten afval

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - Politiek en lezers van De Brug zitten niet op één lijn waar het de toekomst van het storten van afval in de gemeente Kampen betreft. Ruim 85 procent van de 419 personen die via onze site stemden, vindt dat het storten van afval gratis moet worden in de gemeente Kampen, terwijl geen enkele politieke partij die haar mening gaf voor onze stemwijzer, deze visie aanhangt.

Nou is het gratis storten van afval natuurlijk nooit helemaal gratis, dat realiseren veel mensen die reageren op onze site zich ook. Het geld moet toch ergens vandaan komen. Maar veel lezers zien wel iets in de werkwijze van andere gemeentes die hogere gemeentelijke belastingen rekenen, maar waar het storten van het afval wel gratis is. Ook zien sommigen wel iets in het betalen van een vast bedrag per jaar waarvoor je dan tot een bepaald aantal kilo gratis kunt storten. Daarboven moet je dan bij gaan betalen.

Oneens: CDA

Het CDA is het niet met deze stelling eens. Het goed beheren van de aarde is erg belangrijk voor ons. Daar hoort bij dat we ons afval beperken én scheiden. Een belangrijk principe daarbij is dat de vervuiler betaalt. Hoe minder afval je stort, hoe minder het kost.

Oneens: D66

Afval is niet gratis. Afval ophalen en verwerken kost veel geld. Het is dus eerlijk als we Kampenaren die hun afval goed scheiden en weinig restafval hebben, belonen met een lagere rekening. Eerlijke tarieven dus. Mensen die onze stad vervuilen met zwerfafval sporen we op en krijgen een boete.

Oneens: GroenLinks

Gratis storten bestaat niet, want dat betalen we dan samen via de belastingen. De vervuiler betaalt. Wie kritisch koopt en weinig afval maakt, wordt beloond met lage kosten. Illegale stort moet beboet worden. Voor een goede en gezonde toekomst moeten we snel toe naar veel minder afval.

Oneens: SGP

Illegaal storten van afval moet worden bestraft. We zijn samen verantwoordelijk voor het schoonhouden van de natuur en de openbare ruimte. We zijn samen ook verantwoordelijk voor het beperken en zoveel als mogelijk recyclen van afval. Inwoners, die financieel in moeilijkheden zitten kunnen in aanmerking komen voor kwijtschelding voor de afvalstoffenheffing. Deze mogelijkheden moeten duidelijk worden gecommuniceerd.

Oneens: VVD

Gratis bestaat niet! Afval ophalen en recyclen kost geld en brengt geld op. Door het efficiënt organiseren is en blijft het voor iedereen betaalbaar. Illegaal storten is kostenverhogend voor de gemeente, is strafbaar en versmeert de omgeving. Illegaal storten moet beboet worden. Afval scheiden en recycling is goed voor het milieu. Daar is de VVD voorstander van.

Oneens: PvdA

Wij vragen ons inderdaad af of het huidige systeem wel werkt. Per storting betalen geeft mensen het gevoel dat ze duur uit zijn. Maar gratis storten is nooit gratis. Bij gratis storten zullen de vaste kosten omhoog gaan. Wij willen zien hoe dit bij andere gemeenten werkt en wat het effect is op illegaal storten. Een stevige evaluatie van het afvalbeleid is op zijn plaats.

Oneens: ChristenUnie

CU gaat uit van het standpunt dat de verbruiker betaalt. Inwoners moeten (nog) bewuster gemaakt worden van de gevolgen van afval voor het milieu. Omgekeerd inzamelen is de toekomst. Omdat afval dan weer hoogwaardige grondstof kan worden en omdat dit helpt bewust om te gaan met afval en verpakkingen. Er ligt namelijk een landelijke opgave om minder dan 100 kg restafval per inwoner per jaar te 'produceren' in 2020.

Oneens: Kampen Sociaal

Wie afval produceert moet daarvoor betalen. Afval gratis inleveren betekent dat die rekening wel betaald moet worden, de ozb zal dan omhoog gaan. Iemand die amper afval produceert zou dan voor een ander betalen. Illegaal afval storten mag niet en daarom moet handhaving ingezet worden.

Oneens: Gemeente Belang Kampen

Gratis storten bestaat niet. Wel is GBK voorstander om in het deel “vaste lasten” bijv. 4x per jaar gratis storten van een bepaalde hoeveelheid “grof vuil” in te sluiten zodat illegaal storten kan worden tegen gegaan en er geen financiële drempel meer is voor de inwoners om het weg te brengen.