Afbeelding

Glasvezel voor Kampen Zuid en buitengebied Veluwe Noord – Of niet?

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - Het is nu of nooit voor de inwoners van het buitengebied van Elburg, Oldebroek en delen van de gemeenten Kampen, Hattem en Heerde. Vóór 16 april moet minimaal de helft van de inwoners een abonnement afgesloten hebben bij een dienstaanbieder. Wordt dit niet gehaald, dan komt er ook geen glasvezel.

Mensen zien de voordelen van glasvezel wel, maar hebben zich nog niet aangemeld bij een dienstaanbieder. Wellicht omdat er keuze is uit meerdere aanbieders. Hans ter Beek, projectleider van de campagne ‘Glasvezel buitenaf’, licht toe: “We willen graag keuze bieden, dus zijn er 5 verschillende dienstaanbieders die een abonnement voor internet, telefonie en/of televisie verkopen. Voor ieder wat wils dus.”

Als mensen hulp nodig hebben bij het kiezen van het juiste abonnement kan een plaatselijke verkoper uitkomst bieden. Die kan advies geven over de dienstaanbieders en de abonnementen en kennen vaak de situatie bij de mensen thuis.

Duurder?

Ook wordt gedacht dat men duurder uit is met glasvezel. Dit blijkt volgens Ter Beek in de praktijk niet altijd zo te zijn. “Uit onderzoek blijkt dat mensen vaak niet weten wat ze nu betalen voor hun huidige abonnementen, voor de schotel, voor het bellen, etcetera. Als deze kosten inzichtelijk worden gemaakt, schrikken ze toch van het bedrag. Een vergelijking met de diensten via glasvezel wijst dan uit dat een glasvezelabonnement zeker niet altijd duurder is.“

Gedoe

Mensen blijken ook op te zien tegen het overstappen. “Het is zo’n gedoe.” Ter Beek: “Wat men vaak niet weet, is dat het vaste telefoonnummer behouden kan worden en dat mailadressen makkelijk aan te passen zijn. Het advies is, om een mailadres te nemen dat niet aanbieder-afhankelijk is, bijvoorbeeld van Hotmail, Gmail of Outlook. Verder bieden verschillende dienstaanbieders hulp bij de overstap.”

Het nut van glasvezel

Niet iedereen ziet het nut van glasvezel. “Ik red mij nu nog prima” is iets dat vaak wordt gehoord. ter Beek zegt hierover: “Voor nu is dat waarschijnlijk ook zo. Maar met het oog op de toekomst, is het verstandig om toch over te gaan. Glasvezel heeft namelijk oneindig veel capaciteit. De technologische ontwikkelingen staan niet stil, er komen steeds nieuwe diensten bij die vooral om een goede en snelle verbinding vragen. Zo faciliteert glasvezel diensten als zorg op afstand, onderwijs op maat en ondersteunt het de bedrijvigheid in het buitengebied.”