Afbeelding
David de Leeuw

Adoptieoverdracht oorlogsmonumenten

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - In het kader van de landelijke actie 'Adopteer een monument' zijn de vier oorlogsmonumenten in Kampen geadopteerd door Kamper onderwijsinstellingen, waarbij de adoptie van de monumenten jaarlijks officieel wordt overgedragen van klas naar klas of van school naar school. De adoptie houdt in dat de leerlingen van de betreffende adoptiescholen een jaar lang hun monumenten verzorgen en schoonhouden.

Dit jaar valt de adoptieoverdracht op dinsdag 17 april, de dag waarop Kampen werd bevrijd. De overdracht van 3 van de 4 oorlogsmonumenten vindt plaats om 14.30 uur. De overdracht van Indiëmonument in het Stadspark vindt plaats om 14.00 uur.

Oorlogsmonumenten

Het oorlogsmonument aan de la Sablonièrekade is geadopteerd door basisschool De Morgenster. De adoptie van het monument wordt overgedragen van groep 8 naar groep 7. Het monument in het stadspark, ter herinnering aan de in Nederlands Indië gesneuvelde Kamper militairen, is geadopteerd door Het Ichthus College. De gedenksteen aan de Synagoge ter herinnering aan de weggevoerde en omgekomen Joodse stadsgenoten. Deze gedenksteen is geadopteerd door het Rooms Katholiek basisonderwijs en de Marnixschool. Dit jaar wordt de adoptie overgedragen van de Dr. Schaepmanschool aan de Mgr. Zwijsenschool.

Gedenkstenen in Prinsenstraat

In de Prinsenstraat bevinden zich 2 gedenkstenen: één ter herinnering aan het fusilleren op 28 september 1944 van drie inwoners uit Kampen, en één ter herinnering aan het fusilleren op 8 oktober 1944 van twee mannen uit respectievelijk Noordwijkerhout en Haarlem. Beide gedenkstenen zijn geadopteerd door het openbaar basisonderwijs. Dit jaar wordt de adoptie overgedragen van de Dirk van Dijkschool aan de Engelenbergschool.

Programma

De leerlingen, leerkrachten, genodigden en belangstellenden verzamelen zich bij hun eigen monument. Daar handelen de adoptiescholen hun eigen programma af waaronder de kranslegging, het leggen van bloemen door de kinderen, 2 minuten stilte, vlag hijsen, zingen van het Wilhelmus en het eventueel voordragen van gedichten door de kinderen. Vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, het 4 mei comité Kampen, de Stichting Veteranen Kampen zullen hierbij aanwezig zijn. De plechtigheid duurt ongeveer 30 minuten.