Afbeelding

Vrijwilliger Home-Start biedt een luisterend oor

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN – Onder het motto ‘Kom erbij!’ organiseert Coalitie Erbij - het nationale samenwerkingsverband rond eenzaamheid - voor het negende achtereenvolgende jaar de Week tegen Eenzaamheid. Dit jaar vindt deze week plaats van 27 september tot en met 6 oktober. Ook in Kampen slaan diverse organisaties de handen ineen. Humanitas trekt hier de kar en presenteert onder meer met zestien andere organisaties op 28 september het Kom Erbij Festival in de Stadskazerne.

Dit jaar is het thema vrijwillige inzet. De samenwerkende organisaties publiceren in aanloop naar het festival ervaringsverhalen van vrijwilligers om inzicht te geven in wat zij allemaal doen om de eenzaamheid te verminderen. Deze week het verhaal van een vrijwilliger van Home-Start.

Home-Start

Hetty Boersma (51) gaat iedere week een middag langs bij een vast gezin dat begeleiding via Home-Start ontvangt. "Een kopje koffie drinken, luisteren naar het verhaal van moeder, de kinderen ophalen van school, samen spelen, soms naar de kinderboerderij. Kortom: sociale activiteiten ontplooien die voor velen vanzelfsprekend zijn maar voor ‘mijn’ gezin niet, omdat ze in een situatie zitten met zorgen en weinig sociale contacten." Volgens Hetty verkeert het gezin op dit moment in een 'periode waarin het even niet zo goed met ze gaat'. "In mijn rol als vrijwilliger van Home-Start is het belangrijk dat ik luister naar de ouder. In de moeilijke situatie waarin ze verkeren, is een ‘luisterend oor’ het eerste wat de ouder wenst en nodig heeft."

Daarnaast heeft de ouder gevraagd om meer samen met de kinderen te spelen, leuke dingen te doen en plezier te hebben. "Op een vriendschappelijke basis bespreken we situaties, zoeken we samen naar andere invalshoeken, vertel ik over mijn gezin, en spelen we gezamenlijk met de kinderen. Door positieve ontwikkelingen te benoemen ontstaat er weer vertrouwen bij de ouder. Zo geeft mijn bezoek vanuit Home-Start steun, praktische hulp, een positief contact en een blik gericht op de buitenwereld."

Zelf ervaren

"Zelf heb ik ook een tijd gekend waarin ik als ouder zorgen had in de opvoeding", vertelt Hetty. "Het was in die periode fijn om te ervaren dat ik er niet alleen voor stond. Ik had familie en vrienden waar ik mijn verhaal kwijt kon; mensen die met aandacht luisterden. Nu ik weer tijd en ruimte heb, wil ik zelf graag een luisterend oor en maatje zijn voor ouders die in een zware periode zitten en die niet veel steunende contacten hebben. Daarbij vind ik het bijzonder dat ik een tijdje mag meelopen in het dagelijks leven van een gezin en dat ik het vertrouwen krijg om deel uit te maken van hun leven."

Goede begeleiding

"Naast dat ik tijd en energie steek in het bezoeken van het gezin, krijg ik er ook veel voor terug. Home-Start is een professionele organisatie, waar ik als vrijwilliger goed word begeleid. Na mijn aanmelding als vrijwilliger kreeg ik eerst een uitgebreide training, zowel vanuit de theorie als vanuit de praktijk. Deze training alleen al gaf mij veel positieve energie. Daarnaast komen de vrijwilligers onder leiding van een professional regelmatig bijeen. Er wordt kennis aangereikt, er worden thema’s besproken en de vrijwilligers wisselen ervaringen uit. Dat alles gebeurt in een ontspannen, prettige sfeer. Door deze bijeenkomsten krijg ik weer een 'boost' om energiek op weg te gaan naar ‘mijn’ gezin. Ook wordt regelmatig bekeken of de situatie in het gezin verbetert. Wetenschappelijk is aangetoond dat de methode van Home-Start echt werkt. Dus mijn bezoek heeft daadwerkelijk zin", zegt ze. "Al met al ben ik blij dat ik gestart ben met dit vrijwilligerswerk. Het is een verrijking van mijn leven."

Voor meer informatie over de Week tegen Eenzaamheid kijk op www.samentegeneenzaamheid.nl

Fotograaf, organist, verslaggever en voorganger na het ochtendgebed in de Bovenkerk
Landelijke aandacht voor wekelijks ochtendgebed in Kamper Bovenkerk Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Hihoptalent gepresenteerd in 't Ukien tijdens Verse Jam Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Glasbedrijven herstellen voor KWF kosteloos vernielde gedenkplaten Algemeen 6 uur geleden