Tennekes

Allan Bakker bezorgt DOS Kampen zege bij IJVV in boeiende slotfase

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

IJSSELMUIDEN – DOS Kampen heeft zaterdag de volle buit gepakt in de derby bij IJVV (1-2). In de slotfase leken beide ploegen af te stevenen op een gelijkspel, maar slordig uitverdedigen werd de IJsselmuidenaren in de blessuretijd fataal. DOS schakelde razendsnel om. Twan Knul legde de bal panklaar voor Allan Bakker, die zich vervolgens liet kronen tot matchwinner.

En daarmee kreeg de matige derby een verrassend slot. Eigenlijk verdiende deze wedstrijd geen winnaar. Daarvoor was het spel van beide ploegen te pover, al moet worden gezegd dat het slechte veld ook een negatieve rol speelde.

DOS begon goed aan de wedstrijd. In de 2e minuut leidde een corner tot groot gevaar voor het doel van IJVV. Met moeite werd de bal van de lijn gehaal. Daarna nam IJVV de regie in handen. DOS Kampen kwam zwaar in de problemen. Vanwege een blessure van Bas Adema speelde Wim Snippe in de verdediging. Dat pakte dramatisch uit. Snippe verzoop achterin, maar IJVV weigerde om te profiteren.

In de 9e minuut had Willem Bel de bal voor het inschieten. Hij raakte vervolgens de paal. Twee minuten later kwam Jonno Pruim in een goede positie terecht, maar hij schoot over. Niet veel later was IJVV weer gevaarlijk. Dit keer brak Özhan Kardag door. Hij schoot de bal echter net naast de voor IJVV verkeerde kant van de paal. Ook daarna bleef IJVV gevaarlijk. Bel schoot over, een inzet van Lenhard de Velde werd van de lijn gehaald door Mark Westerhof en even later verdween een inzet van de thuisploeg in het zijnet.

IJVV deed zichzelf echter tekort door al deze kansen te verprutsen en kreeg vervolgens het deksel op de neus. Uit de eerste goede aanval sloeg DOS in de 24ste minuut genadeloos toe. Twan Knul scoorde uit een voorzet van Allan Bakker. Na deze treffer zakte IJVV ver weg. Er lukte nauwelijks nog iets bij de IJsselmuienaren. DOS vond het allemaal wel best, zodat de wedstrijd maar wat voortkabbelde. In de 34ste minuut was er nog wel een kans. Na goed voorbereidend werk van Raymon Beuling schoot Bakker naast. In de blessuretijd van de eerste helft schoot Lenhard de Velde namens IJVV over.

Na rust probeerde IJVV wat aan de achterstand te doen, maar DOS hield gemakkelijk stand. IJVV kon nauwelijks iets creëren. In de 50ste minuut verzuimde Tim Roeland te profiteren van een fout van Maurice Vespignani, die na de rust werd ingebracht bij DOS. Roeland mikte te hoog. Dat gold in de 61ste minuut ook voor Kardag. DOS zorgde na rust voor het meeste gevaar. Zo had IJVV-doelman Jasper Fix alle moeite met een schot van Frank Jansen en liet Twan Knul in de 80ste minuut een goede gelegenheid op de 0-2 liggen (over). Twee minuten later bracht Fix redding op een schot van Bakker. IJVV kon er eigenlijk alleen een gevaarlijk schot van Ryan van Lente tegenover zetten.

Toch kwam IJVV nog langszij. DOS kreeg de bal niet weg, waarna Kevin van de Berg uit een scrimmage de gelijkmaker aantekende in de 89ste minuut. IJVV leek daarmee een punt over te houden aan dit duel, maar stak vervolgens DOS de helpende hand toe. Slordig uitverdedigen, bracht DOS in een gevaarlijke positie. Vervolgens reageerde Knul razendsnel en voltrok Bakker het vonnis over IJVV. Een zure nederlaag voor IJVV, maar wel een verlies die de ploeg zichzelf mag verwijten.