Afbeelding

Banen voor statushouders uit Kampen en Dronten

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Afgelopen dinsdag werd er een banenmarkt in het stadhuis georganiseerd voor statushouders. IMpact stuurde de redactie het volgende verslag.

Statushouders, wie zijn dat eigenlijk? Wat kunnen ze voor bedrijven betekenen op de arbeidsmarkt? Willen ze werken, wat kunnen ze, zijn er cultuurverschillen? Maar bovenal: wie is de persoon? Op al deze vragen hebben werkgevers uit de regio Kampen en Dronten antwoord gekregen door voorlichting van mensen uit het werkveld. De werkgevers hebben dinsdag 11 juni kennisgemaakt met de statushouders uit beide gemeenten.

Youssef komt uit Syrië. Hij heeft enige tijd in het AZC gezeten en heeft nu een woning in Kampen toegewezen gekregen samen met zijn gezin. Zijn papierwerk is op orde en hij mag betaald aan het werk in Nederland. Maar waar begin je als je de taal niet spreekt en nog niet alle Nederlandse gebruiken kent die nodig zijn om te solliciteren?

De gemeenten Kampen en Dronten hebben samen met IMpact de handen inéén geslagen. Zij bieden statushouders een route richting de arbeidsmarkt. Deze route bestaat uit ‘Taal op de werkvloer’, sollicitatietrainingen en het inzetten van het werkgeversnetwerk in Kampen en Dronten.

Stap voor stap komt Youssef in aanraking met het Nederlandse bedrijfsleven, waarbij gekeken wordt wat zijn mogelijkheden zijn om zo snel mogelijk een passende baan te vinden.

De opening van de Banenmarkt werd verricht door wethouders van beide gemeenten en de directeur van IMpact. Daarna volgde een inspirerend verhaal van twee succesvolle statushouders die inmiddels een betaalde functie invullen bij de gemeente.

Wethouder Van Bergen (Dronten) ging in gesprek met statushouders en werkgevers. "De statushouders krijgen op deze manier een gezicht, de werkgevers zijn betrokken en enthousiast maar ook duidelijk over de mogelijkheden tot werk," aldus Van Bergen. Wethouder Van der Sluis (Kampen) vult aan: "Ook werkgevers moeten in deze arbeidsmarkt water bij de wijn doen. Het is mooi om te zien hoe statushouders en werkgevers daadwerkelijk met elkaar in gesprek gaan."

"Het belang om deze doelgroep op te nemen in de lokale arbeidsmarkt onderschrijf ik volledig," aldus Rob Rikmanspoel, directeur van IMpact. Werkgevers hebben enthousiast gereageerd op de eerste kennismaking met nieuw arbeidspotentieel uit de lokale markt. Youssef gaat volgende week op gesprek bij een werkgever. Waarschijnlijk resulteert dit in de eerste betaalde baan voor Youssef in Nederland. Hij en zijn gezin kunnen hier verder bouwen aan hun toekomst.

Wilt u als werkgever ook in gesprek over nieuw arbeidspotentieel in Kampen of Dronten, dan kunt u contact opnemen met onze consulenten. Voor gemeente Kampen is dat Amina Jabli, voor gemeente Dronten Marina Loekan en voor IMpact is dat Marjolein Schlijper.