Afbeelding
Picasa

#THNX! voor 20 jaar Joyful Sound

· leestijd 2 minuten Cultuur

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Evangeliseren, zonder voet tussen de deur. Met die doelstelling reist Joyful Sound al twintig jaar door kerkelijk, maar ook onkerkelijk Nederland. Niets opdringen, maar met passie een vonk over laten springen.

Dat een toeschouwer onlangs opmerkte ?dat het enthousiasme eraf spat', is voor dirigent Jan-Geert Taekema een groot compliment. Op 11 april kan iedereen hiervan getuige zijn, als Joyful Sound haar 20-jarig jubileum viert in de Stadsgehoorzaal met het concert #THNX!.
#THNX!, veel duidelijker kon de boodschap die het koor wil uitdragen niet zijn. Alhoewel, ietsje dan, er had ?thanks' kunnen staan, of ?bedankt'. ?Maar we moeten ook een beetje met de tijd meegaan?, lacht dirigent Taekema. ?We zijn een modern koor en vonden het leuk in te spelen op de schrijfwijzen die tegenwoordig op Twitter voorkomen.?
#THNX!, dus. Het koor heeft volgens Taekema veel om dankbaar voor te zijn. Sinds hij in 1995 het koor oprichtte, is het gegroeid tot een hechte groep van 60 personen die elkaar perfect aanvullen en waarvan ieder lid een onmisbare rol heeft. Enkele leden zijn er al vanaf het begin bij en zijn inmiddels buiten het koor professionals op hun vakgebied. Zoals de lichtman die tegenwoordig grote producties verzorgt op locaties als het Ziggodome. Voor de optredens van Joyful Sound maakt hij echter graag wat dagen vrij in zijn agenda. De toewijding is tekenend voor het enthousiasme van de koorleden en de sterke onderlinge band.
?Wij zijn als koor heel rijk?, zegt Taekema. ?Ieder lid zet zich in voor het geheel. Je hebt wel eens verenigingen waar sommige mensen het gevoel hebben dat alles altijd op dezelfde personen aankomt. Dat wil ik in ons koor niet horen. Wij verwachten van leden alleen dat ze op de repetitie komen. Alles wat ze extra doen is geweldig! Maar niet verplicht. De ?beloning' is voor ieder hetzelfde. Een beetje zoals in het bijbelverhaal over de dagloner. Het mooie is dat hierdoor een harmonieuze sfeer ontstaat. Er is altijd wel iemand die zich aanbiedt als iets opgepakt moet worden.?
In Taekema heeft het koor een gedreven dirigent, die met zijn, zoals hij het zelf met een knipoog noemt, licht-neurotische trekjes, altijd gaat voor de perfecte show. Dat gaat zo ver dat hij voor optredens met een meetlintje aan de slag gaat om de afstand tussen de microfoons op te meten of maquettes bouwt van locaties om daar vervolgens kleine poppetjes van de koorleden in te zetten, om te voorkomen dat iemand de kijklijnen van het publiek blokkeert.
Joyful Sound gaat voor de perfecte show, maar uiteindelijk draait het in de eerste plaats om de verspreiding van het evangelie. ?Het is balanceren?, zegt Taekema. ?Je wilt een mooie show neerzetten die niet verveelt, maar de boodschap mag niet naar de achtergrond verschuiven. Aan de andere kant willen we ons geloof ook niet opdringen. Het druipt er bij ons nooit vanaf. Dat past niet bij ons.?
Dit evangelie verspreidt Joyful Sound niet alleen in de kerken, waar volgens Taekema genoeg mensen zitten die niet overtuigd hoeven te worden - alhoewel soms het vuurtje wel opnieuw opgestookt mag worden - maar ook op seculiere evenementen als Kerst in Oud Kampen. Volgens Taekema heeft KIOK een geweldige sfeer, maar niet echt een religieuze. ?Om toch iets van de christelijke boodschap te brengen, doen wij al jaren mee. We vallen niet uit de toon, passen in het plaatje, maar we hebben wel een duidelijke onderliggende boodschap. Dat is denk ik onze kracht. Je kunt luisteren en simpelweg genieten, maar er zijn vele lagen. Als wij tijdens Kerst in Oud Kampen maar één iemand ongemerkt weten te raken met de boodschap van het evangelie, dan is voor ons het optreden al geslaagd.?
Joyful Sound viert haar jubileum op 11 april in de Stadsgehoorzaal. Dit doen zij twee keer: eerst om 14.30 uur en daarna om 19.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de site van de Stadsgehoorzaal of aan de kassa en kosten 8 euro per stuk, 5 euro voor kinderen. Tijdens het optreden wordt ook de vierde cd van het koor uitgebracht. Op de cd staan dertien liederen waarmee het koor haar dankbaarheid wil uiten. Na het concert vindt er een afterparty plaats die tot middernacht duurt.