Croissanterie wint Erfgoedprijs

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - De Croissanterie Paris heeft de Erfgoedprijs Zwolle Kampen gewonnen. Het prijzengeld van 1000 euro wordt zaterdag tijdens Monumentendag uitgereikt door de wethouder monumentenzorg Sybren Gerlofsma van de gemeente Kampen en Jan Brink van de gemeente Zwolle.

In totaal kreeg de gemeente drie inzendingen die mee wilden dingen naar de Erfgoedprijs. Eén inzending viel af, omdat het een huurder betrof en die zijn uitgesloten van de strijd. "De beperkte tegenstand doet echter niets af aan de kwaliteit van de winnaar", benadrukt wethouder Gerlofsma. "De croissanterie was een overduidelijke winnaar".
De monumentenraad heeft waardering voor de renovatie die het pand aan de Oudestraat 16 heeft ondergaan, nadat het in 2011 door een brand van de buren beschadigd raakte. De eigenaar heeft het pand grotendeels in de historische staat teruggebracht. Alle betimmering is verwijderd en oude muren en balklagen zijn zichtbaar gemaakt. De historische elementen hebben hiermee een plek gekregen in het eigentijdse interieur.

Belevingswaarde
Dit jaar is bij de selectie van mogelijke panden of projecten gekozen voor het thema ?historische winkel- en horeca-interieurs'. Interieurs van historische panden bieden vaak een prachtig decor om te winkelen of te ontspannen. Door bij renovaties bijzondere aandacht te besteden aan de cultuurhistorische waarde van een pand en historische elementen zichtbaar te maken, worden volgens de gemeente de aantrekkelijkheid en belevingswaarde van de Kamper binnenstad vergroot.

De Erfgoedprijs Zwolle Kampen wordt ieder jaar wisselend in Zwolle en Kampen toegekend aan een lokaal project, terrein of object met historische waarde. Eén van de criteria voor het winnen van de prijs is, dat het moet gaan om een goed voorbeeld van het beheren, restaureren of in stand houden van cultuurhistorisch erfgoed.

De winnaars van voorgaande jaren waren: Boekhandel Waanders in de Broeren, Zwolle (2013); Pand Buiten Nieuwstraat 17, Kampen (2012); Dominicanenkerk, Zwolle (2011); De Olifant / De Eenhoorn, Kampen (2010); Muziektent Assendorp, Zwolle (2009).

Kijk voor meer informatie over de Open Monumentendag op de site van de gemeente.