Afbeelding

In de ban van stadspoorten.

· leestijd 1 minuut Cultuur

Heeft u zich wel eens afgevraagd hoeveel stadspoorten er nog zijn naast onze drie Kamper poorten? De vernieuwde website www.stadspoorten.nl van Remy Steller geeft antwoord op die vraag.
Vanaf 2011 is begonnen om alle nog bestaande stadspoorten te bezoeken en uitgebreid te fotograferen. Het uitgangspunt was om alleen de 35 stadspoorten die vóór 1600 gebouwd waren als onderdeel van een stadsmuur op de website te plaatsen. Uiteindelijk zijn 64 poorten bezocht door Steller, ook de poorten van jongere leeftijd, waterpoorten en restanten van poorten, bij enkele poorten wordt nog overwogen om deze in het overzicht op te nemen, dat zijn de drie verplaatste poorten uit Groningen, Deventer en Gorinchem die tegenwoordig in de tuin van het Rijksmuseum te Amsterdam staan en de tot molen omgebouwde Leuter- of Runmolenpoort te Wijk bij Duurstede.

In Nederland is helaas nog maar weinig over van de honderden Middeleeuwse stadspoorten, bijvoorbeeld een stad als Kampen had er alleen al een twintigtal nu zijn en nog maar ruim dertig in het hele land, Vooral de poorten van de eeuwenlang geïsoleerde Zeeuwse stad Zierikzee zijn interessant, omdat er twee van de vroege veertiende eeuw dateren en de derde een zeer ingewikkeld waterkerend verdedigingswerk is. Een enkele keer bleef een poort binnen de groeiende stad behouden, omdat hij een andere bestemming kreeg, zoals de St. Anthoniespoort te Amsterdam, alom bekend als de Waag, veel zijn er gesloopt omdat ze in de weg stonden en een belemmering vormden voor het toenemend verkeer.