Afbeelding
Foto: Unsplash

Werknemers broodjeszaak Kampen voelen zich opgelicht door voormalige eigenaar en eisen loon via de rechter

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

KAMPEN (JPZ) – Twee voormalige werknemers van een broodjeszaak aan de Oudestraat in Kampen eisen in een rechtszaak duizenden euro’s achterstallig loon van de voormalige exploitant. ‘’Deze mensen voelen zich opgelicht. Er is grove misbruik gemaakt van hun goedheid’’, zei hun advocaat.

Met werkweken van 84 uur werd de broodjeszaak sinds januari 2022 door een Chinese kok in de benen gehouden. Ook zijn vrouw werkte zich uit de naad voor de broodjeszaak. Ze kregen amper betaald, maar dat was omdat de zaak van hun goede vriendin uit Epe amper omzet draaide. ‘’Als er geld binnen zou komen, zou ik dat krijgen. We zouden minimaal 3.000 euro per maand krijgen’’, zei de kok woensdag in het kort geding tegen de rechter. Maar dat geld kwam nooit. Sterker nog, op 27 december 2023 bleek plots het internet in de zaak afgesloten. Het was niet meer mogelijk om bestellingen via Thuisbezorgd binnen te krijgen. En hun vriendin uit Epe was onbereikbaar. Een paar dagen later was het slot van de deur vervangen en werd de kok en zijn vrouw duidelijk dat de zaak was verkocht.

De kok zegt nog ruim 49.000 euro aan loon tegoed te hebben, zijn vrouw ruim 39.000 euro. Ze hebben dat geld nodig om te leven, zegt hun advocaat Di Yung Li. Maar er spelen meer belangen. Voor het uit China afkomstige paar dreigt ook een mogelijk vertrek uit Nederland. Voor hun verblijfsvergunning moet de man in loondienst werken. En dat is nu niet het geval. Opvallend is dat volgens een pachtovereenkomst de zaak sinds 1 juli 2023 op naam van de vrouw van de kok staat. Ik had geen idee wat ik tekende, zei ze hierover. ‘’Ik moest iets tekenen. De boekhouder had het nodig’’, zei ze tegen de rechter.

De uitbaatster uit Epe stelt daar een heel ander verhaal tegenover. De broodjeszaak maakte in 2022 een omzet van 13.000 euro, te weinig om het rendabel te houden. Dat veranderde het jaar erop. De omzet verveelvoudigde maar de uitbaatster zag er tegenop de broodjeszaak verder uit te bouwen. Ook haar zoon, die haar hielp, wilde stoppen. De vrouw en de kok wilden de zaak wel voortzetten en daarom werd daarvoor een pachtovereenkomst afgesloten. Deze werd in het Chinees besproken en daarna in het Nederlands vertaald. ‘’Daarna is bij de Kamer van Koophandel de zaak overgezet’’, zegt advocaat Bas Verheyden. Dat de omzet nog wel deels via de bankrekening van de vrouw uit Epe verliep, had te maken met het daaraan gekoppelde account van Thuisbezorgd. Dat loskoppelen was een ingewikkelde kwestie. ‘’Maar één op één is de omzet overgeboekt’’, aldus Verheyden.

Dat de twee nog achterstallig loon vorderen voor de periode van na 1 juli ‘23, kan dus helemaal niet, zegt deze advocaat. De twee bestierden de broodjeszaak immers zelf. ‘’Het beeld van twee hulpeloze werknemers in de grijpgrage klauwen van een werkgever, dat is simpelweg onjuist.’’ Ook wees hij er op dat zijn cliënt na 1 juli tussen de 35.000 en 40.000 euro omzet via Thuisbezorgd heeft overgemaakt. Geld dat dus niet in de zakken van zijn cliënt verdween. 

Het is de vraag of de rechter in dit kort geding tot een finaal oordeel komt. ‘’Dit is geen abc’tje’’, zei hij met een glimlach. Het vonnis volgt op 20 maart.

Fotograaf, organist, verslaggever en voorganger na het ochtendgebed in de Bovenkerk
Landelijke aandacht voor wekelijks ochtendgebed in Kamper Bovenkerk Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Hihoptalent gepresenteerd in 't Ukien tijdens Verse Jam Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Glasbedrijven herstellen voor KWF kosteloos vernielde gedenkplaten Algemeen 12 uur geleden