Rubriek Stedelijk Museum: Centsprent

Partnerbijdrages

In twaalf ingekleurde plaatjes voorzien van onderschriften wordt hier in het Duits de legende van Willem Tell verteld. De Zwitser die volgens het verhaal in november 1307 door de Oostenrijks landvoogd gedwongen werd met pijl en boog een appel van het hoofd van zijn zoontje te schieten. Het lukte Willem Tell zonder zijn zoontje te doden of te verwonden. Voor de landvoogd liep het minder gunstig af: Tell doodde hem later met een pijl. Het afgebeelde vel met de twaalf plaatjes is een zogenoemde Centsprent. Het is een goedkoop gedrukt vel dat zijn benaming Centsprent dankt aan het feit dat ze voor een cent verkocht werden.

De plaatjes en praatjes zijn te zien als voorloper van het stripverhaal en verhaalden over helden, sprookjes, vreemde volken, soldaten etc.
Centsprenten waren vooral populair in de periode tussen 1600 en 1900. Wie geen geld had voor een boek, kocht bij een marskramer een Centsprent. De verhaaltjes werden niet alleen gelezen, maar ook voorgelezen en naverteld.
Deze Centsprent met de legende van Willem Tell was het eigendom van Cornelis Visser. Hij kreeg de Centsprent voor zijn eerste schooldag in Den Burg op Texel in 1855.
De afgebeelde 'Centsprent', maakt deel uit van de collectie van het Stedelijk Museum Kampen.

Bijschrift foto:
Het verhaal van Willem Tell
Duits fabrieksdrukwerk, papier, 40,5 x 32 cm, ca. 1855
Collectie: Stedelijk Museum Kampen