Afbeelding
Tennekes

Gerard Goes Clinic - Kleine wereld (Deel 2)

· leestijd 2 minuten Sport

Hardlopen is in. Steeds meer mensen doen aan deze sport. Het aantal hardloopevenementen groeit gestaag en die zijn doorgaans een groot succes. Waarom is hardlopen zo populair en waarom voelen mensen zich aangetrokken tot deze sport? Sportjournalist Gerard Meijeringh, die in het verleden drie marathons volbracht, gaat op onderzoek uit en dompelt zich onder in de belevingswereld van de beginners en de lichtgevorderden als deelnemer van een hardloopclinic bij Atletiekvereniging Isala ’96. Daarnaast maakt hij van de gelegenheid gebruik om zelf aan zijn techniek te schaven.

Deel 2: Kleine wereld

De hardloopwereld heeft een groot ons-kent-ons-gehalte. Het is een klein wereldje. Bij veel evenementen zie je bekende gezichten. Dat soms ook toeval een rol speelt, merkte ik bij de marathon van New York in 2011.

Ik ga ruim vijf jaar terug in de tijd. Op zondag 6 november 2011 draai ik samen met duizenden andere lopers de bekende First Avenue in New York op. Een van de hoogtepunten van de marathon van New York. Ik laat me toejuichen door het talrijke publiek en geef high fives. De weg loopt echter gemeen stijgend omhoog. Het wordt steeds zwaarder en de rijen mensen worden vervangen door hier en daar een verstokte sterveling in De Bronx. Tergend langzaam komt de finish dichterbij. Ik bereik Central Park. Het beste is er bij mij wel af en ineens gebeurt het. Naast me zie ik een bekend gezicht. Ik kan mijn ogen niet geloven. Het is Paul, waarmee ik New York een hotelkamer deel. Het is echt ongelofelijk. Tijdens deze marathon bereiken 46.536 hardlopers de finish. Hoe is het dan mogelijk dat ik dan toch mijn 'roommate' Paul tegenkom? Al snel laat Paul mij achter. Ik zwalk naar de finish, waarna ik in de trechter na de marathon terecht kom. In het enorme gedrang vlak na de finish tref ik naast me weer een bekende. Het is die leuke meid die ik enkele weken eerder trof tijdens de 30 van Almere. We babbelden toen tijdens het lopen over de marathon van New York. Tamelijk bizar dat ik haar de marathon tref. Zulke ontmoetingen geven glans aan de hardloopsport.

Ik hoop uiteraard op bijzondere ontmoetingen tijdens de eerste clinic op woensdag 15 maart wanneer we in het jaar 2017 leven. Het treffen van bekenden is prettig. Vlak voor de eerste clinic bij AV Isala '96 ben ik dan ook benieuwd of ik bekende gezichten zal zien. En ja hoor. Daar zit Klaas Kruithof in de kantine in afwachting van de startbijeenkomst van de clinic. Klaas was een jarenlang een gewaardeerd collega bij BrugMedia en besloot enkele jaren geleden een eigen winkel te starten onder de noemer Klaas Licht en Lampen. En niet zonder succes. Veel mensen weten zijn winkel inmiddels te vinden. Dat Klaas ook een hardloopliefhebber is, wist ik niet. En wat voor een.

Bij de tweede training op 22 maart stap ik over naar de 10 kilometer-clinic. Op de atletiekbaan probeer ik het tempo van Klaas te volgen, maar al snel is hij een stipje aan de horizon. Met een gemiddelde snelheid van zo'n twaalf kilometer per uur is Klaas voor mij onbereikbaar. Geen wonder blijkt later. Klaas doet al voor de derde keer mee aan een clinic van AV Isala '96. Vorig jaar liep hij na de clinic de 10 kilometer van de Power Run in iets meer dan 54 minuten. Na deze prestatie werd Klaas in beslag genomen door drukke beslommeringen en doofde bij hem het hardloopvuur. Om vervolgens bij deze clinic de draad weer op te pakken. "Het hardlopen geeft me ontspanning. Het is voor mij een uitlaatklep. Ik ben even alles kwijt", zegt Klaas en vervolgt. "Ik kan me alleen moeilijk motiveren als ik alleen moet trainen."

Het klinkt herkenbaar. Alleen is maar alleen. Een clinic biedt de gezelligheid van lotgenoten die het fijn vinden om zichzelf te pijnigen. Want een hardloper voelt altijd pijntjes en niets is mooier en werkt beter dan dit samen te ervaren. Klaas loopt weg en gooit er nog een keer een versnelling in. Ik blijf rustig en loop mijn eigen tempo. Ik heb mezelf al teveel over de kop gejaagd en in mijn hoofd klinkt de stem van Klaas. 'Natuurlijk wil ik tijdens de Power Run onder de 54 minuten lopen'. Ik weet nu al dat Klaas zijn doel gaat halen.