Frans Habekotté

DOS Kampen koploper af na stevige thuisnederlaag tegen Sparta Enschede

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN – DOS Kampen heeft zaterdag de tweede nederlaag op rij geleden. Sparta Enschede won met maar liefst 1-5. Door deze nederlaag voert DOS Kampen niet langer de ranglijst aan in de tweede klasse H. Den Ham is de nieuwe koploper.

Voor DOS Kampen ziet de wereld er dit jaar anders uit. Voor de winterstop veranderde bijna alles in goud. Het tweede gedeelte van de competitie verloopt daarentegen stroef. Blessures en vormverlies spelen DOS parten. En dat heeft invloed op de resultaten.

Zaterdag wilde DOS de 4-1 nederlaag tegen Enter Vooruit wegspoelen met een goed resultaat. Toch begon DOS te slap aan de wedstrijd. Sparta Enschede won de meeste duels en heerste in de beginfase zonder tot kansen te komen. De 0-1 kreeg Sparta Enschede in de 10e minuut in de schoot geworpen. Na een handsbal van Maurice Vespagnani ging de bal op de stip. Daan Akkerman schoot raak.

Daarna beet DOS eindelijk van zich af. Dat leidde al snel tot gevaar. Vespignani kopte naast en een gevaarlijke voorzet van Twan Knul werd net op tijd onschadelijk gemaakt door een Sparta-verdediger. In de 22ste minuut was er een grote kans voor Sparta Enschede. Dewi Perik stoomde op en verschafte zich een vrije doorgang naar het doel. Vervolgens wist DOS-keeper Kevin Dijkstra redding te brengen. Drie minuten later had keeper Sander Ensink alle moeite met een door de wind gedragen schot van Robin Horstman. Een minuut later schoot Tom Diender net naast.

Na ruim een half uur leidde een misverstand achterin bij DOS bijna tot de 0-2. Martijn Barneveld kon net op tijd voor opruiming zorgen. In de 39ste minuut kwam DOS langszij. Een overtreding op Tom Diender werd bestraft met een penalty, een zware sanctie. Bas Adema benutte de toegekende strafschop. DOS kwam daarna voor rust weer op achterstand. In de 42ste minuut leed Robin Horstman onnodig en duur balverlies. Danny Reinders bedacht zich niet en schoot de bal via een prachtige curve binnen.

DOS begon vol moed aan de tweede helft, maar kreeg al snel een nieuwe forse dreun te verwerken. Uit een goede lopende aanval kopte Dewi Pierik binnen. Even daarvoor had DOS een goede kans op de gelijkmaker laten liggen. DOS probeerde het daarna wel en kreeg ook kansen via Martijn Barneveld, Julian de Ruiter en Twan Knul. Aan de andere kant had Sparta Enschede ook gelegenheid om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Dat gebeurde in de 77ste minuut alsnog. Wederom een schitterende uithaal van Reinders. In de 83ste minuut maakte Lars Kikkert er 1-5 van, wederom een fraaie goal.

“Als je vandaag niet voor DOS was, heb je genoten”, zei DOS-trainer Edwin Kwakkel dan ook na afloop. “We lopen niet over van vertrouwen. Het is nu tegenslagen incasseren. We zijn nu de koppositie kwijt, maar het blijft een fantastisch seizoen. We hebben maandenlang bovenaan gestaan. Het is zeker niet zo dat we nu ineens zijn uitgeschakeld voor de prijzen.” Komende zaterdag treft DOS de nieuwe koploper Den Ham. “Dan kunnen we gelijk de schade repareren. De beste manier om uit een dip te komen is door dit soort wedstrijden te winnen.”