Afbeelding

Prima prestaties Kamperroeiers op NK indoor

· leestijd 1 minuut Sport

AMSTERDAM – Roeivereniging De IJssel was afgelopen zaterdag goed voor een tweede en vierde plek bij de Nederlandse kampioenschappen indoorroeien in Amsterdam. Daarnaast sleepte het team van fitnesscentrum SFC Kampen een knappe tweede plek binnen.

Wiecher Dalsem werd tweede in zijn categorie. Met een tijd van 6.43.90 minuten moest hij een paar seconden toegeven op de winnaar. Evert Haverkamp legde de 2000 meter af in 6.52.20. Een persoonlijk record en goed voor een vierde plaats in zijn leeftijdscategorie.

Hoewel er het hele jaar buiten op het water wordt geroeid door de roeiers van De IJssel, is het ‘roeien’ op de ergometer zeker in de wintermaanden een effectief trainingsmiddel. Dalsem is al jaren een fervent roeier op de ergometer - het indoor roei-apparaat - en stemt zijn trainingen af op het ergoseizoen. In de komende periode gaat hij nog verschillende wedstrijden af in binnen- en buitenland. Voor Haverkamp is het NK de enige serieuze graadmeter op de ergometer.

Tijdens het Aegon NK indoorroeien wordt er een race over twee virtuele kilometers afgelegd. Er wordt gestreden in verscheidene leeftijdscategorieën. Het NK is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een niet meer weg te denken evenement binnen de roeiwereld en is voor veel Nederlandse wedstrijdroeiers, waaronder de nationale roei equipe, een belangrijk testmoment in de aanloop naar het nieuwe roeiseizoen.

Tijdens het NK was er ook succes voor het fitnesscentrum SFC Kampen. De kanoërs Pepijn Rippen, William Bos en Albart Flier en de marinier Mark Flier, pakten bij het NK een keurige tweede plaats bij het club 4-kampioenschap. In deze klasse mogen ook niet roeiers deelnemen. Het team kende een valse start, doordat een lid van het team naast zijn stoeltje gleed. Daarna pakten de vier al snel de goede snelheid op. Na 300 meter lag het SFC-team op de tweede plaats. De achterstand op koploper Saurus was 13 meter. De laatste 500 meter was een enorme thriller voor het publiek. De Kampenaren kwamen steeds dichterbij. De Kamper kanoërs, die gemiddeld twaalf uur per week trainen, lieten de roeiers zien dat ze goede kanoërs zijn, maar dat ze ook enorm fit zijn door een sterke race neer te leggen. Uiteindelijk lukt het net niet om het team van Saurus te achterhalen. SFC Kampen kwam slechts vier meter tekort. De tweede plek was echter een knappe prestatie van het team, bestaande uit drie kanoërs en een fitnesser die bij SFC Kampen drie keer per week, die allen minimaal drie keer per week hun kracht opbouwen bij de sportschool in Kampen.

Afbeelding