GGD IJsselland waarschuwt voor eikenprocessierups

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

REGIO - Binnenkort kunnen de eikenprocessierupsen (EPR) weer voor overlast zorgen. Als mensen in contact komen met de brandhaartjes van de rups, kunnen ze (hevige) jeuk en uitslag krijgen. Met die waarschuwing komt GGD IJsselland in een persverklaring.

GGD IJsselland: ?Een eikenprocessierups heeft wel 700.000 brandharen. Deze haartjes zijn erg klein.Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Als mensen in contact komen met deze haren, kunnen ze vervelende klachten geven. De rups leeft in eikenbomen. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. In eikenlanen geven ze vaak overlast. 's Nachts gaan de rupsen in een rij (in een processie, red.) op zoek naar voedsel. De overlast van de haren van de rups start in mei en duurt tot oktober.? Klachten

Mensen kunnen jeuk, bultjes, blaasjes of rode plekken en ontstekingen op de huid krijgen na contact met de haren. Maar ook rode, dikke of ontstoken ogen.Verder kunnen ook verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid, aldus de GGD. ?Een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Koorts en algehele malaise zijn ook klachten die op kunnen treden. GGD IJsselland en GGD Twente hebben onderzoek gedaan naar het aantal mensen dat met klachten naar de huisarts gaat. Uit de gezondheidsmonitor onder volwassenen die werd gehouden in 2012 blijkt dat toen ruim 12.000 Overijsselse inwoners aangeven dat ze naar de huisarts zijn geweest met EPR-gerelateerde klachten.?

Om overlast en klachten te voorkómen, is het belangrijk dat inwoners en recreanten de rups ?kennen'. Het belangrijkste is om nesten met rust en te laten en de rupsen vooral niet aan te raken weet de GGD. Op de website www.ggdijsselland.nl staat informatie die helpt om klachten te voorkomen en te behandelen.

De GGD adviseert aan gemeenten om de eikenprocessierups te blijven monitoren, beheersen en bestrijden in gebieden met veel publiek.  Het doel van het bestrijden is het beheersbaar houden van de hinder en niet het ?weg bestrijden' van de rups. Belangrijk is dat er bestreden wordt op plaatsen waar veel mensen komen.