Afbeelding
Foto: Aangeleverd

De zomer is hét seizoen om vloerverwarming aan te leggen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Tijdens de warme zomerdagen denk je waarschijnlijk eerder aan de installatie van een airco dan aan vloerverwarming. Toch is dit juist het perfecte seizoen om een vloerverwarming offerte aan te vragen en het te laten aanleggen door een professional. Ben je benieuwd waarom dat zo is? Lees dan gauw verder.

6 weken droogtijd van de dekvloer

Na het aanleggen van nieuwe vloerverwarming heeft de dekvloer ongeveer 6 weken de tijd nodig om volledig uit te harden. De exacte wachttijd is afhankelijk van de dikte van de dekvloer. Een zwevende dekvloer met isolatiemateriaal ertussen is bijvoorbeeld dikker dan een niet-zwevende dekvloer. Vraag daarom altijd na hoelang de droogtijd is van de cementdekvloer in jouw woning. Dit heeft ook invloed op het moment wanneer je de vloer volledig mag afwerken. Als je pas aan het begin van de winter begint met aanleggen, ben je dus eigenlijk al te laat om tijdens de koude periode te genieten van je vloerverwarming.

Langzaam temperatuur opbouwen

Wanneer de dekvloer goed is uitgehard, kun je het verwarmingssysteem voor het eerst opstarten. Het is belangrijk om de temperatuur langzaam op te bouwen. Te snelle opwarming kan scheuren in de vloer of andere schade veroorzaken. Verhoog de temperatuur van de vloerverwarming daarom met slechts één graad per dag tot je de gewenste temperatuur hebt bereikt.

Vloerverwarming nooit uitschakelen

 Als de temperatuur eenmaal is opgebouwd, is het beter om de vloerverwarming nooit volledig uit te schakelen. Het kost namelijk erg veel energie om de vloer daarna weer helemaal op te laten warmen. Zet de temperatuur daarom gewoon wat lager in de zomer of wanneer je op vakantie gaat.

Verkoeling in de zomer

Wist je dat vloerverwarming in de zomer voor verkoeling kan zorgen? Als je de temperatuur laag zet, zal de vloer heerlijk koel aanvoelen. Het effect is wel afhankelijk van het type vloer dat er bovenop ligt. Het werkt vooral erg goed bij een tegelvloer.

Voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming zorgt niet alleen voor warme voetjes in de winter. Het heeft nog een aantal belangrijke voordelen. Zo kun je vloerverwarming aanleggen om de stookkosten te verlagen. Je gebruikt het als hoofdverwarming, waardoor de energiekosten omlaag gaan. Dat is tegelijkertijd beter voor het milieu. Daarnaast zal de warmte veel beter en gelijkmatiger worden verdeeld in de ruimte. Dat is erg handig als je een ruime woonkamer hebt met een open woonkeuken. In de winter zal het op iedere plek aangenaam warm zijn.