Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Waarom zijn mensen productiever als ze in een coworkingruimte werken?

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

De moderne werkplek verandert constant, en daarmee ook het landschap van waar en hoe we werken. We zijn niet langer geketend aan ons bureau in een traditionele kantoorruimte; dankzij het internet kunnen we tegenwoordig overal ter wereld werken. Deze nieuwe vrijheid heeft geleid tot een nieuw type werkruimte dat bekend staat als een co-working space, en het wint snel aan populariteit als dé plek voor ondernemers, freelancers en digitale nomaden.

Wat betekent coworking? 

Wat is nu precies een co-working space? Een co-working space is een gedeelde kantoorruimte die meestal wordt gebruikt door freelancers, telewerkers en onafhankelijke professionals. Deze ruimtes hebben meestal een verscheidenheid aan voorzieningen zoals snel internet, vergaderzalen, printers/kopieerapparaten en volledig gevulde keukens. Co-working spaces bevinden zich vaak in grote steden, en ze bieden een handige en kosteneffectieve manier om een professionele werkplek te hebben zonder de dure kosten van een traditioneel kantoor.

De voordelen van coworking: hoe gedeelde werkruimten de productiviteit, innovatie en samenwerking verhogen

Er zijn veel voordelen verbonden aan het werken in een co-working space, maar het belangrijkste is dat je er productiever van wordt. Wanneer je in een traditioneel kantoor werkt, ben je vaak omringd door afleidingen zoals lawaai, kletsende collega’s en algemene kantoorpolitiek. Dit kan het moeilijk maken om je op je werk te concentreren en zo productief mogelijk te zijn. In een co-working space ben je echter omringd door gelijkgestemden die er ook zijn om werk af te krijgen. Deze gerichte omgeving kan je helpen om productiever te zijn en meer gedaan te krijgen in een kortere tijd.

Steeds meer mensen werken op afstand, en coworking spaces bieden de perfecte oplossing voor degenen die hunkeren naar menselijke interactie en samenwerking. Co-working spaces worden steeds toegankelijker en er is zelfs een coworking space Breda. Deze coworking spaces bieden mensen een plek om aan hun eigen projecten te werken, met anderen samen te werken en toegang te krijgen tot hulpmiddelen en ondersteuning. Volgens een rapport van Global Workplace Analytics is het aantal mensen dat thuis werkt sinds 2005 met 115% gestegen. Bovendien voorspellen zij dat tegen 2025 het aantal mensen dat thuiswerkt zal stijgen tot 1,87 miljard. 

Er zijn verschillende redenen waarom mensen coworking spaces verkiezen boven traditionele kantoren. Zo zijn coworking spaces vaak betaalbaarder dan het huren van een traditionele kantoorruimte. Ze bieden ook meer flexibiliteit, omdat leden meestal kunnen kiezen uit verschillende lidmaatschapsopties. Sommige coworking spaces bieden bijvoorbeeld lidmaatschappen die toegang geven tot een gedeelde werkruimte, terwijl andere privékantoren aanbieden. 

Een andere reden waarom coworking spaces steeds populairder worden, is dat ze een gemeenschapsgevoel bieden dat vaak ontbreekt op traditionele werkplekken. In een coworking space kunnen leden met elkaar communiceren en samenwerken, wat kan leiden tot de vorming van sterke professionele relaties. 

Tot slot zijn coworking spaces vaak handiger dan traditionele kantoren, omdat ze zich vaak in centrale gebieden bevinden en allerlei voorzieningen bieden. Veel coworking spaces bieden bijvoorbeeld cafés, vergaderzalen en evenementenruimtes.

Naast de verhoogde productiviteit kan werken in een coworking space ook helpen om je stressniveau te verlagen. Een van de belangrijkste bronnen van stress op de werkplek is het gevoel van isolatie dat het werken in een traditioneel kantoor met zich meebrengt. Wanneer je in een co-working space werkt, heb je altijd mensen om je heen met wie je kunt communiceren, wat kan helpen om je stressniveaus te verlagen en je meer verbonden te laten voelen.

Samenvatting 

Als je op zoek bent naar een productievere en minder stressvolle werkplek, dan is een co-working space misschien iets voor jou. Met de toegenomen productiviteit en de verminderde stress is het geen wonder dat steeds meer mensen overstappen op een co-working space.

Afbeelding
24 verenigingen uit Kampen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Expositie van prints van werken van Van Gogh Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester en wethouders laten regionale stem horen tijdens 'Laat ons niet in de St(r)eek' - evenement Algemeen 12 uur geleden