Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Chanoeka op kerstavond bij synagoge

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN – Het Chanoekafeest van Vrienden van Synagoge Kampen vindt dit jaar op zaterdag 24 december weer plaats bij de voormalige synagoge. Opperrabbijn Binyomin Jacobs en burgemeester Sander de Rouwe ontsteken de lampen van de negenarmige kandelaar.  

Chanoeka Kampen van Vrienden van Synagoge Kampen heeft dit jaar als thema: “Een Hoop, Licht & Warmte.” Daarmee toont de organisatie haar verlangen, dat alle inwoners en organisaties van Kampen en omgeving elkaar zullen vinden en steunen in deze donkere tijden. Chanoeka is het Joodse feest van de herinwijding van de tempel van Jeruzalem in 165 voor Christus. Het enige gevonden kruikje olie voor de menora brandde niet één, maar – door een wonder - acht dagen.

Opperrabbijn Binyomin Jacobs – die voor het vierde jaar naar Kampen komt – wijst op het historische belang van de voormalige synagoge aan de IJsselkade voor de Joodse gemeenschap. Die werd in de Tweede Wereldoorlog weggevoerd en vermoord; getuige de gedenksteen op het voormalige Joodse gebedshuis. De bezoekers worden ook op de hoogte gesteld van enkele actuele plaatselijke activiteiten ter nagedachtenis aan deze Kamper Joden, zoals het project Struikelstenen in Muziek van Marco Hulsebos.

Burgemeester Sander de Rouwe ontsteekt de sjammasj (dienende kaars), waarna Jacobs de overige kaarsen laat branden en de bezoekers zal toespreken. Daarna volgen de bekende liederen Maoz Tzur en Hatikvah. Klezmerband Mishmash van Quintus en de Joodse muzikant Nathan Jacob Dillen spelen feestelijke klezmermuziek. Na afloop van de viering zijn er traditionele soefganiot (chanoekalekkernij) voor alle bezoekers en bewoners van woonzorgcentrum Margaretha. Gemeente Kampen waardeert Chanoeka Kampen met een subsidie uit het Heropeningsfonds. 

Chanoeka begint dit jaar om 19.30 uur bij de synagoge aan de IJsselkade 33 in Kampen. Houdt voor het actuele programma de website van Vrienden van Synagoge Kampen in de gaten. Informatie: vriendensynagogekampen.nl.

Dit is een partnerbijdrage van Vrienden van Synagoge Kampen.

Nick de Vries