Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Roadtrip met de motor: vijf heerlijke routes in Europa

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Wie onvergetelijke vergezichten, een schatrijke historie en allerlei ander moois wil zien tijdens zijn motorvakantie, heeft aan Europa meer dan genoeg. Het landschap varieert eindeloos, het eten is op veel plekken overheerlijk en je raakt nergens echt lost in translation. En je vakantie begint al zodra je op het zadel zit! Vergeet de luchthaven stress en andere drukte, klim op je motor en bewonder ons schitterende werelddeel. 

Alle voorbereiding gedaan? Op naar Roemenië

Vanzelfsprekend heb je een lijst met dingen die je afvinkt ter voorbereiding van je roadtrip. Voldoet je motorhelm nog aan je wensen? Daarnaast loop je een aantal technische onderdelen na: motorolie, bandenspanning en -profiel, ketting, remleidingen en koppeling. Alles gereed? Dan zet je koers naar Roemenië, dat één van de meest spectaculaire routes ter wereld herbergt: de Transfagarasan. Een imposant staaltje wegenbouw, met talloze haarspeldbochten door het Fagara?gebergte slingerend. Niet voor niets werd aan deze route een hele episode van Top Gear gewijd. Voor de liefhebbers: zoek seizoen 14, aflevering 1 op.

De pracht van veelzijdig Noorwegen

De Trollstigen route - vrij vertaald de Trollenroute genoemd - staat op de bucketlist van menig motorrijder. Hij is niet lang, wel heel bijzonder: tijdens deze bijzondere twintig kilometer bewonder je één van de mooiste regio’s van Noorwegen. Rotspartijen, watervallen, bossen, bergen en natuurlijk de fjorden zijn de kenmerken van dit unieke landschap, waar je je ogen uitkijkt. Het kan hier wel koud en regenachtig zijn, dus is deugdelijk schoeisel een aanrader. Motorlaarzen kopen is geen overbodige luxe, zeker niet als je vaak in de herfst en/of winter tripjes onderneemt. 

De Toscaanse Val d’Orcia

Minder heftig, maar adembenemend mooi en waarschijnlijk met zachter weer, is je reis door Toscane. Je kent deze regio van zijn glooiende landschap met cipressen, een lappendeken van lieflijke landbouw tafereeltjes en op bijna elke heuvel een Etruskische stad of dorp. Deze vallei is zo sprookjesachtig, dat ze als decor werd gebruikt voor de dromerige scène in Gladiator. Ten overvloede: je wordt hier op bijna elke straathoek verwend met lekkernijen, dat is wel zo fijn na een lange rit. Enkele highlights in dit gebied: de Cappella della Madonna Vitaleta, de Piazza del Campo in Siena en kaasstad Pienza, waar de fantastische pecorino wordt gemaakt. 

De Brug van Millau: een architectonisch huzarenstukje

Wat een bouwwerk, deze hoogste brug ter wereld! In de natuurpracht van de Gorges du Tarn kies je de autosnelweg A75/E11 (La Méridienne) en bevind je je op dezelfde hoogte als het topje van de Eiffeltoren. Interessante steden voor een complete roadtrip zijn Toulouse, Nîmes en Montpellier. 

Langs de West-Italiaanse stranden: Bloemenrivièra en Amalfikust

Terug naar Italië, waar het tempo wat lager ligt. Ook aan de wegen die vlak langs de kust lopen, van de Bloemenrivièra tot de Amalfi kust nabij Napels is het geen kwestie van jakkeren, maar op je gemak rond koersen. En je laven aan de glinsterende zee aan je rechterhand en het heuvellandschap en de kuststeden aan je linkerhand. De terugreis binnendoor, langs bijvoorbeeld openluchtmuseum Rome, het Groene Hart van Italië - Umbrië - en wie weet voetbalwalhalla Milaan, is eveneens een tip.