Gemeente krijgt gelijk inzake Burgelklus

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages


ZWOLLE (JPZ) - De inschrijving door een bouwbedrijf uit Kampen voor een omvangrijke klus om onder meer de kademuren van de Burgel te restaureren is door de gemeente Kampen op juiste gronden ongeldig verklaard. Zo vonniste de voorzieningenrechter in Zwolle.


 


Bouwbedrijf Wensink en Prins was een van de inschrijvers voor het groot onderhoud aan de kademuren van de gracht en de Oorgatbrug en het vervangen van de Kalverhekkenbrug. De aanneemsom voor het werk bedraagt 600.000 euro, blijkt uit stukken van de gemeente. Het bedrijf was de laagste inschrijver, maar had verzuimd een bankgarantie toe te voegen. Iets dat wel een voorwaarde was voor gunning. Ze deed dat een dag later alsnog, maar de gemeente wilde die niet meer aan het dossier toevoegen. De inschrijving werd ongeldig verklaard omdat het bedrijf niet aan de voorwaarden had voldaan.


 


Het bouwbedrijf meende dat de inschrijving onduidelijk was. Zo stond de eis van de bankgarantie niet in de aanbiedingsbrief. Volgens de voorzieningenrechter mag echter van een oplettende inschrijver verwacht worden dat deze niet alleen de uitnodigingsbrief bestudeerd, maar ook de overige documenten. Daarin stond de eis wel vermeld. Ook verwees het bedrijf naar de voorschriften dat een gebrek dat eenvoudig te herstellen is, ook hersteld mag worden. Daar was hier echter geen sprake van, aldus de rechter. Niet uitgesloten is namelijk dat bedrijven juist met het overleggen van bankgaranties gaan concurreren. "Het aantal bereidverklaringen dat een onderneming kan krijgen is afhankelijk van de kredietruimte die de onderneming bij de bank heeft. Het beschikken over een bereidverklaring voor een bepaalde aanbesteding is daardoor van invloed op de concurrentiepositie van een onderneming", zo staat in het vonnis te lezen. Als de gemeente het bedrijf had toegestaan dit document achteraf in te zenden, zou ze de onderneming bevoordelen ten opzichte van de andere inschrijvers.