Plan Koster blijft overeind bij Raad van State

Partnerbijdrages

DEN HAAG - De Raad van State heeft woensdag alle bezwaren tegen het bestemmingsplan Plan Koster in IJsselmuiden afgewezen. Daarmee is het plan voor de bouw van 36 woningen en een appartementencomplex op de locatie van tuincentrum Koster definitief goedgekeurd.
De bezwaren waren ingediend door de eigenaresse van een nabijgelegen paardenhouderij aan de Burgemeester van Engelenweg. Ze voerde bij de Raad aan dat de woningen op te korte afstand van de dierenverblijven zijn gepland. Daardoor zou er geen goed leefklimaat bij de nieuwe woningen gegarandeerd zijn.
Verder is de eigenaresse bang voor een slechte afwatering van de nieuwe woonwijk, waardoor haar lager gelegen land met wateroverlast te maken zal krijgen. Volgens de Raad is die angst voor wateroverlast onterecht. Er zullen namelijk maatregelen worden genomen om de overlast te voorkomen.
De eigenaresse betoogde bij de Raad dat zij hobbymatig paarden houdt, maar dat ze wel een bouwvergunning heeft gekregen voor het stallen van 11 paarden. Daarom zouden de woningen toch op een flinke afstand moeten blijven. Maar volgens de Raad heeft ze niet aannemelijk gemaakt dat ze over zo¿n vergunning beschikt, omdat die niet aan de Raad is getoond. Bovendien laat het daar geldende bestemmingsplan alleen het hobbymatig houden van paarden toe.
Mocht die bouwvergunning er wel zijn, dan is er mogelijk toch een probleem voor de gemeente. Maar dat zal de bouw van de nieuwe woningen niet blokkeren.