Zangeressen Marissa en Danita Grasdijk geselecteerd voor 'The Winner is'

· leestijd 4 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - In 'The Winner is', dat op 26 januari voor het eerst op SBS6 wordt uitgezonden, krijgen uitzonderlijke zangtalenten de kans om rijk te worden met hun talent. De bekende Kamper zusjes Marissa en Danita Grasdijk zijn uit 15000 deelnemers geselecteerd om samen met de andere 63 kandidaten hun tegenstanders te verslaan in een duel. De uiteindelijke hooofdwinnaar kan een geldbedrag van 1.000.000,- euro winnen. Niet alleen zangkwaliteiten kunnen ervoor zorgen dat je een ronde verder komt maar ook het uitkopen of afbluffen van je concurrent.
De kandidaten zijn verdeeld over acht talentcategorie; Mannelijke Solisten, Vrouwelijke Solisten, 40+, Jeugd, Duo's, Zanggroepen, Families en Professionals. Marissa (18) en Danita (20) zullen het in de categorie families  opnemen tegen zeven concurrenten en hun vocale kwaliteiten laten horen.
Vanaf hun vijfde en zevende zingen ze al. En in 2008 wilden Marissa en Danita samen meedoen aan het junior songfestival. "Maar omdat Danita er te oud voor was ben ik toen alleen gegaan", vertelt Marissa, die de nationale editie won en hierbij even de aandacht trok van de media. "Mijn zus en ik vormden al een zangduo en hebben hierna de single 'Wie was jij' gemaakt. We werken nu aan een eigen cd en met onze deelname aan  'The Winner is', hopen we ook een ingang te krijgen voor meer optredens."

De spelregels
In de eerste ronde van 'The Winner is' wordt het aantal kandidaten in 32 duels gehalveerd van 8 naar 4 per categorie. Elk duel is 2.500 euro waard. In de tweede ronde strijden de overgebleven talenten weer tegen elkaar, om het aantal kandidaten per categorie te halveren van 4 naar 2. Er staat nu 5.000 euro op het spel. In de derde ronde, wordt in 8 duels uitgemaakt welke talenten de besten binnen hun eigen categorie zijn. Elk duel is nu 10.000 euro waard. En dan is er nog die finale waarin de finalisten tegen elkaar strijden totdat er een winnaar overblijft en met de hoofdprijs van 1 miljoen euro naar huis gaat.
Een 100-koppige vakjury en Jeroen van der Boom bepalen voor het eerst samen wie de winnaar en de verliezer van elk duel zijn. Maar de uitslag blijft nog geheim.  De kandidaten hebben hun lot gedeeltelijk in eigen hand. Onder begeleiding van Beau van Erven Dorens kunnen ze met elkaar onderhandelen over wie er doorgaat naar de volgende ronde. Als beide talenten volledig overtuigd zijn van hun eigen prestaties dan laten zij het juryresultaat bepalen wie de winnaar en de verliezer van het duel zijn. Maar... als een kandidaat denkt dat zijn tegenstander beter was dan hijzelf, en vermoedt dat de jury hem gaat elimineren, dan kan hij zijn opponent een voorstel doen waarbij hij voor het prijzengeld uit de competitie stapt.


Leuk concept
Het idee om mee te doen aan de landelijke talentenjacht kwam van een vriendin die zich afvroeg of het niet iets was voor de muzikale zusjes. "We vonden het wel een leuk nieuw concept", vertelt Marissa. "De eerste auditie deden we op internet en de overige drie in studio 24 in Hilversum voor zevenhonderd mensen. Dat vond ik wel spannend."  Het niveau ligt volgens de zangeressen heel hoog. "Ik denk dat we zo'n 50 procent kans hebben." Na elke ronde mogen ze advies vragen bij hun 'inner cirkel'  die bestaat uit de buurman, een vriendin, vader en hun broertje. "Het mooiste zou zijn dat we zo ver mogelijk komen en een deel van het geld winnen."
Want geld is iets wat de meisjes goed kunnen gebruiken. "We zijn studenten", vertelt Danita die bijna klaar is met haar studie SPH aan Windesheim; Marissa is tweedejaars logopedie. Voor de wedstrijd kun je, als je goed kunt inschatten de jury de uitslag laten beslissen of er voor kiezen zelf weg te gaan met een som geld. De zusjes hebben beide erg verschillende karakters. "Danita is rustiger, verstandiger in keuzes maken", vertelt Marissa. "Ik ben wat ongeduldiger en meer een gokker, dus ik denk dat dit wel een goede combinatie is."

Tweestemmig

Muziek is hun grote passie. Marissa is degene die accoorden pingelt en vaak de melodie bedenkt. "Ik heb een wat zwaardere, warmere stem,"
vertelt Danita. "Die van Marissa is iets scheller en harder en dat mengt mooi. Ze is goed in intonatie en het gevoel overbrengen."  "Jij bent een hele goede tweede stem en je kunt echt alles meezingen", complimenteert Marissa haar oudere zus. "Men vindt het mooi als we samen tweestemmig zingen."
De blondines schrijven hun Nederlandse nummers zelf en houden van Nederlandse pop. "Dat is  je moedertaal en je kunt je er goed in uitdrukken. Als je in het Engels zingt horen ze in het buitenland toch waar je vandaan komt." Hun muziekstijl valt volgens hen een beetje in het genre van Nick en Simon en Marco Borsato. "Maar we houden niet van smartlappen", zegt Marissa stellig."Het gekke is dat als we zelf muziek luisteren dat juist weer Engelstalig is, zoals Beyonce, Rihanna en John Mayer. We zingen ook graag nummers uit de top veertig." 
Hoe is het eigenlijk om tussen de bekende Nederlanders te staan?
"Het programma wordt gepresenteerd door Beau van Erven en Jeroen van de Boom is het honderdeenste lid van de jury. Die mannen zijn van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat nog aan het werk en zijn ook als de camera's weg zijn nog leuk en sympathiek,"  vertellen de zusjes enthousiast.
Stel dat de meiden winnen. Wat gaan ze dan doen? "Dan willen we een groot feest geven, winkelen en ervan genieten."  Een wereldreis of rondreis naar Amerika trekt hun wel en een deel van het  geld zullen ze opzij zetten. Want als ze verder gaan in de muziek kunnen ze dat geld goed  gebruiken.
"Het lijkt me ook gaaf om een nummer 1 hit te maken. Dat je je microfoon dan naar beneden houdt en iedereen mee zingt", glundert Danita. "Dat zou geweldig zijn!"

Afbeelding
Geen Rijkssubsidie voor gebiedsontwikkeling 'Bij de Bovenkerk' Algemeen 7 dec., 11:45
Afbeelding
Plannen voor werkschuur op plek voormalige kerk Jehova's Getuigen in het Groene Hart Algemeen 7 dec., 11:42
Afbeelding
Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in Kampen Algemeen 7 dec., 11:39