Deze editie van Raadspraat is geschreven door Harry Bruins van de Vvd-fractie.
Deze editie van Raadspraat is geschreven door Harry Bruins van de Vvd-fractie. Foto: Aangeleverd

Raadspraat VVD: De Stadskazerne een kans of niet?

· leestijd 2 minuten Algemeen

Toen

De stadskazerne is een onderwerp dat oude pijnlijke ervaringen naar boven haalt. De wond van toen zit nog steeds in verband. Het verband moet er maar een keer af, zonder de wond weer open te maken.

Wat mooi zou het zijn geweest dat destijds de gehele stadskazerne was aangekocht voor 5,4 miljoen. Nu voor 8,4 miljoen en maar een gedeelte van het gebouw. Komt ook nog een investering in verduurzaming bij van ca.1,3 miljoen. 

U zult zich misschien afvragen waarom de Vvd-fractie destijds tegen stemde. Dat komt natuurlijk wel vaker voor dat een coalitiepartij tegen een raadsvoorstel stemt van het college. Toch hebben we het collegevoorstel niet gesteund omdat het op dat moment geen kerntaak was van de gemeente om panden te kopen en veel mist aanwezig was rondom de onderhandelingen. 

“Gedane zaken nemen geen keer”, we krijgen een herkansing. 

Het is goed te vernemen dat de raad van nu dan wel tot het snelle inzicht komt om dit mooie historische pand aan te kopen. 

Nu

De Vvd Kampen is vaak voor strategische aankopen met gemeentelijk perspectief. En ook nu zullen we dat zo bekijken. De stadskazerne is een mooi historisch pand dat we al in gebruik hebben en het levert ook nog eens geld op.

Onlangs hebben we ook weer een fietsenstalling als strategisch maatschappelijk vastgoed aangekocht. Het beleid ten opzichte van toen, is dus aan het veranderen.

Geleerde lessen

Regeren is vooruitzien en dat had Martin Ekker goed gezien. Al had hij wel zijn eigen tactiek. Martin had al meerdere zeer voordelige transacties voor de gemeente gesloten en dit onder zeer strenge interne controleregels. Bij deze aankoop ontstond veel geheimzinnigheid, onder andere door informatieproblemen vanwege het zomerreces. Dit maakte het aankoopproces nog meer twijfelachtig. Toch was de financiële informatie, die we toen kregen, gelijk als nu en werd ook aangeboden door het college.

Wethouder Ekker had strategisch het goede voor met onze gemeente en met onze gemeentelijke financiën. Hij bekeek het geheel door een zakelijke bril, net zoals dat nu ook door de huidige wethouder weer gebeurt. 

Onderscheiding

Vorig jaar heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd om Martin Ekker te benoemen tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij toonde grote toewijding als wethouder. Dat is niet niks. Dat is de hoogste koninklijke onderscheiding en de enige echte rehabilitatie van Martin.

Wat te doen, Martin?

Wij hebben Martin gevraagd wat hij nu zou doen. En let op, niet om iemand een hak te zetten of dat er koppen moeten rollen. Martin beoordeelt de aankoop gelijk als toen. Is het een strategisch maatschappelijk voordelige aankoop dan adviseert hij het nu ook te doen. Dit getuigt van echt leiderschap en van echt kiezen voor kracht.

Geld voor parkeren onder de Burgel

De aankoop Stadskazerne is een gouden deal, zoals de huidige wethouder het benoemt. Het levert de gemeente structureel veel geld op.

Vorige week noemde hij ook welk bedrag nodig is voor ondergronds parkeren (bij het Bovenhavenkwartier). 

Een snelle rekensom maakt dat met dit geld 400 parkeerplekken onder ons monument de Burgel, van de Meeuwenbrug tot aan de Geerstraat, mogelijk maakt.

Is dat niet de juiste fysieke herinnering die we zoeken voor het 800 jaar bestaan van onze mooie historische Hanzestad?