De drie gehuldigde koorleden rondom St. Caecilia
De drie gehuldigde koorleden rondom St. Caecilia Maarten van Gemert

Gregoriusmedaille voor drie jubilarissen Buitenkerkkoor

· leestijd 1 minuut Algemeen


(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Terwijl afgelopen zaterdag in Nederland en Kampen de aandacht uitging naar Sint Nicolaas, stond zondags in de Rooms-Katholieke Buitenkerk Sint Caecilia centraal op het altaar. Als patrones van de kerkmuziek greep het kerkbestuur haar aanstaande naamdag aan om drie jubilarissen van het Buitenkerkkoor te huldigen. Ze kregen een kerkelijke onderscheiding uitgereikt.

Officieel is vrijdag 22 november de naamdag van de heilige Cecilia. Muziekkoren besteedden daarom afgelopen weekeinde aandacht aan hun schutspatrones. Priester Jaap Scholten, die voorging in de Heilige Mis, refereerde kort aan de misvatting waarop haar patronaatschap berust. Desalniettemin is de Romeinse martelares Cecilia, die leefde in de derde eeuw, uitgegroeid tot de beschermheilige voor koren, orkesten, fanfares en muziekverenigingen.

Het gemengd koor van de Buitenkerk, oftewel de Onze Lieve Vrouwekerk, bestaat al ruim een eeuw en kent tientallen leden. Na de mis van afgelopen zondag werden drie leden naar voren geroepen. Mw. Vrooland zingt al 40 jaar in het Buitenkerkkoor en Marian Vos en André Horstink ieder 12,5 jaar. Zij kregen respectievelijk de gouden en bronzen eremedaille uitgereikt. Naast de onderscheiding aan een lint in de pauselijke kleuren geel-wit kregen de jubilarissen een oorkonde, een kledinginsigne en natuurlijk een grote bos bloemen.

De Nederlandse Sint Gregorius Vereniging (NSGV) werd eind negentiende eeuw opgericht met als doel ”de gewijde en liturgische muziek te bevorderen in de geest der Kerk”. Zo ondersteunen de koorjubilarissen al jaren de vieringen in de Buitenkerk, sprak de voorzitter van het kerkbestuur in een kort dankwoord. Bezegeld met een applaus vanuit de kerk.