Afbeelding

Extra onderzoek naar dodelijk ongeval zitmaaier

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De rechtbank in Zwolle wil extra onderzoek naar het dodelijk ongeval met de zitmaaier bij basisschool Villa Nova in Kampen. Hierbij kwam in september 2018 een 6-jarige leerlinge om het leven.


“Er viel een gewicht van mijn schouders”, zei de 21-jarige verdachte Daniël V. donderdag over een gesprek dat hij met de moeder van het slachtoffer had. Op de zitting in de rechtbank in Zwolle werden de onderzoekswensen van zijn advocaat Henk Voors besproken. Hij was niet te spreken over het onderzoek dat de politie na het ongeval deed. Op woensdag 12 september 2018 reed de ambtenaar op zijn zitmaaier over het grasveld bij de basisschool. De kinderen speelden op dat moment buiten. Uit eerder onderzoek van de gemeente bleek al dat de ambtenaar eerst de kinderen met de claxon en handgebaren maande uit de buurt te gaan. Tijdens het achteruitrijden bleek een 6-jarige leerlinge in de dode hoek van de maaier te zitten. Ze kwam onder de machine en bezweek enkele dagen later aan haar verwondingen.

Advocaat Voors wierp de vraag op of zijn cliënt een verwijt gemaakt kan worden. Het is een trieste zaak, zei hij, “en mijn cliënt gaat eronder gebukt”. De advocaat wil duidelijkheid over de toedracht van het ongeval. Die duidelijkheid werd door de politie niet verschaft, zei hij. In haar verkeersongevallenanalyse wordt beschreven dat het meisje onder het rechterwiel van de maaier terechtkwam. Terwijl dat volgens V. het linkerwiel moet zijn. In een aanvulling schreef de politie dat haar beschrijving in het eerdere rapport 'slechts een vermoeden was'. Voors wil weten welke afspraken met de school gemaakt waren. En of die afspraken waren nageleefd. Hij wil dat hierover de chef van de afdeling groenvoorziening van de gemeente en de directeur van de basisschool gehoord worden. Ook het feit dat de maaiers na het ongeval zijn aangepast, is relevant, vond de raadsman.

Dat vond de officier van justitie niet. Na onderzoek door de gemeente Kampen zijn dergelijke maaiers voorzien van achteruitrijdcamera's. Uit dat onderzoek bleek namelijk dat de machines een forse dode hoek hadden. Dat de gemeente aanpassingen liet doen aan de grasmaaiers, is een wenselijke reactie van de maatschappij om dergelijke ongevallen in de toekomst te voorkomen, zei de officier van justitie. “Maar die aanpassingen zeggen niets over de schuldvraag van dit ongeval.''

De rechtbank wil dat extra onderzoek gedaan wordt naar de technische staat van de grasmaaier en afspraken die destijds door de gemeente met scholen gemaakt zijn. Ook wezen de rechters het horen van de twee getuigen toe. Daarbij wil de rechtbank dat ook de docente die vlak na het ongeval als eerste ter plaatse was, wordt gehoord. Het is nog niet bekend wanneer de strafzaak wordt afgedaan.

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 11 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 12 uur geleden