Afbeelding

Uitnodiging LHBT-discussie Stichting Ont-moet

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Stichting Ont-moet Kampenaren nodigt uit voor een open dialoog over het onderwerp LHBT. Daartoe houdt zij op 12 maart een film- en gespreksavond met de documentaire 'Pisnicht: The Movie'.

Uit de kast komen kan lastig zijn voor lesbiënnes, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. Zij leven vaak lang een schijnleven, voordat zij uit de kast komen. Daarna komen ze veelal in een isolement terecht, omdat het in hun omgeving ontbreekt aan kennis en meevoelen in de strijd waarmee die coming-out vaak gepaard gaat. In de maatschappij en met name binnen kerkgemeenschappen is acceptatie en bewustwording nogal een ding.

Pisnicht, the movie

Met een VPRO-microfoon in de hand stapt Nicolaas Veul (35) af op een jongen bij een pinautomaat – het begin van de documentaire ‘Pisnicht: The Movie’. Veul vraagt hem: “Ben je homo?” De jongen fronst direct zijn wenkbrauwen en fietst boos weg, opgewonden roepend: “Ik moet je een klap voor je kop geven! Donder op joh, idioot!” Van dat moment moest Veul echt even bijkomen, vertelt hij op een Amsterdams terras. “Je kunt zeggen: dit gaat niet over mij, maar het gaat óók over mij.”Veul maakte een persoonlijke documentaire, waarin hij op lichtvoetige toon en zonder belerend te worden laat zien hoe Nederlanders omgaan met lesbiennes, homo’s en biseksuelen (lhb’s), en wat daar de impact van is. Terwijl de meeste mensen zeggen geen probleem te hebben met een andere seksuele oriëntatie, worden lhb’s, bewust en vaak onbewust, nog altijd neergezet als minderwaardig, betoogt Veul. „Het woord homo valt vaak en bijna altijd in negatieve zin. Soms wordt er niks mee bedoeld, maar ook dan heeft het impact. Ik hoop dat ik met mijn film mensen kan raken. Dat is het antigif: niet de grappenpolitie zijn, maar laten zien wat er gebeurt, overal.”

Na de film kan een open gesprek worden aangegaan met leden van de gespreksgroep en vrijwilligers van Stichting Ont-moet. De avond start om 20.00 uur. Locatie: Stadsgehoorzaal. Toegang gratis. Meer informatie: Gert Zomer (06) 361 191 42.