Archieffoto Koningsdag 2023
Archieffoto Koningsdag 2023 Foto: Foto Tennekes

Programma Koningsdag 2024 in de gemeente Kampen

· leestijd 6 minuten Algemeen

Kampen is gezien de vele Oranjeverenigingen die op Koningsdag wat organiseren, een zeer oranje gezinde gemeente. De KOV, IJOV, Brunneper Oranjevereniging en de Oranjevereniging Wilsum organiseren ieder tal van activiteiten. Wat is er rondom Koningsdag waar te doen? Lees het allemaal in dit artikel.

Programma Koningsdag 2024 KOV 

De Kamper Oranjevereniging kondigt met trots aan dat Koningsdag dit jaar groots gevierd wordt. Omdat Koningsdag dit jaar op een zaterdag valt, is ervoor gekozen om een grote feesttent op de Nieuwe Markt te plaatsen voor het hele weekend. Van vrijdagavond 26 april tot en met zondag 28 april zijn daar verschillende festiviteiten.

Zo zal er op vrijdag 26 april, naast de traditionele en populaire Lampionoptocht, ook een heuse Koningsnacht worden gevierd. Deze avond staat in het teken voor zowel jonge als oudere jeugd. Gratis entree, happy hour frisdrank en optredens van DJ Lars, DJ Julian én de bekende ‘Cristian D’. 

Cristian D is een Nederlandse rapper die meerdere samenwerkingen met bekende artiesten heeft gedaan en met eigen muziek tweemaal in de Nederlandse Single Top 100 heeft gestaan. 

Op Koningsdag zelf is er dit jaar ook weer heel veel te doen in de binnenstad. Zo kun je onder andere lekker meezingen op de Nieuwe Markt, dit jaar dus in de tent, en kunnen de kinderen meedoen met de Koninklijke Spelen in de Oudestraat. In de avond presenteren de muziekkorpsen weer de populaire straatparade en verzorgt DEV het Oranjeconcert in de Bovenkerk. 

Op de Nieuwe Markt gaat het muziekfeest in de feesttent dit jaar op zaterdag door tot in de kleine uurtjes. Met een spetterend optreden van de 24-koppige band, COOL24. De viering van Koningsdag wordt op zondagmiddag afgesloten in de feesttent op de Nieuwe Markt met gangmakers ‘De Casanova’s’!

Vrijdag 26 april KOV

21:00 uur:  Van Dijk Bikes lampionoptocht in de binnenstad van Kampen. Dit wordt georganiseerd door de BOV en de KOV samen.

Route

Kalverhekkenbos (Burgwal), Schoolstraat, Oudestraat, Noordweg, Oranjesingel, Wilhelminalaan, Sint Jorisstraat, dr. Damstraat, Hanzelaan, Oostzeestraat, Oranjesingel, Noordweg, Burgwal. Beeindiging optocht Kalverhekkenbos (Burgwal).

18:00 uur – 01:00 uur:  Moods & Roots Koningsnacht in de tent op de Nieuwe Markt! Met DJ Lars, Christian D en DJ Julian.

Zaterdag 27 april KOV

De Nieuwe Markt wordt op Koningsdag omgebouwd tot Het At Sea Muziekplein en is daarmee het gezelligste plein van Kampen. Het plein wordt ingericht met een sfeervolle tent waar u de hele dag kunt genieten van veel muziek, hapjes & drankjes en gezelligheid!

11:00 uur – 12:00 uur: ‘Heel Kampen zingt!‘ op de Nieuwe Markt

10:00 uur – 16:30 uur: Feestconcerten bij de woonzorgcentra

11:30 uur – 17:00 uur: VDK Koninklijke spelen op de Oudestraat

13:00 uur – 24:00 uur: Het At Sea Muziekplein op de Nieuwe Markt

At Sea Muziekplein is met:

13:00u Soulmates

14:30u Midnight Madness

16:00u De Molenbroeders

17:00u Different

Om 20.00 uur speelt de band Cool 24.

19:00 uur – 19:30 uur: Woning Straatparade in de binnenstad van Kampen

20:00 uur – 22:00 uur: Oranjeconcert DEV

Zondag 28 april

13:00 uur – 17:00 uur: The Day After in de grote tent op de Nieuwe Markt. Dit met een optreden van De Casanova’s. Bijkomen van de festiviteiten in een ontspannen sfeer.

Programma Koningsdag 2024 Wilsummer Oranjevereniging

Dit jaar de 2e editie van Koningsdag in Wilsum. Met als locatie MFC en met medewerking van het MFC zullen er diverse activiteiten zijn en hopen we dat iedereen elkaar die dag kan ontmoeten en Koningsdag gezellig in Wilsum kan vieren. Dit jaar dus van ’s ochtends vroeg, tot ’s avonds laat.

10.00 – 10.30        Inloop met 1x koffie, thee, ranja en lekkernij. Gratis aangeboden door MFC en Oranjevereniging. Af te halen in kantine.

10.00                Kleedjesmarkt

Spullen brengen en plekje zoeken vanaf 09.30. Indien mooi weer buiten, anders in MFC. Duurt zolang er animo is door verkopers. Opgeven niet nodig.

10.00                Springkussens

                        Voor de jeugd zijn er 2 springkussens aanwezig.

10.30                Ontvangst koninklijk paar in Wilsum. 

Vlak voor hun bezoek aan Emmen komen Willem-Alexander en Máxima nog even in Wilsum. Ga samen met ze op de foto!

10.45                 Wilhelmus onder begeleiding van Euphonia. 

Proosten met oranjebitter. Daarna zal Euphonia nog enkele liedjes spelen in de geest van Koningsdag

11.00                 Stoepkrijtkoning(in) van Wilsum. 

In verschillende leeftijdsgroepen zullen we op zoek gaan naar de beste stoepkrijtkoning(in) van Wilsum. Beoordeling door een zeer deskundige jury. Voor de winnaars is er een prijs.

12.00         Pannenkoek versieren 

T/m basisschool leeftijd en benoeming Stoepkrijtkoning(in). Maak de allermooiste pannenkoek en eet die lekker zelf op.

14.00                Klootschietkoning(in) van Wilsum

In groepen van minimaal 2 personen moeten jullie proberen in zo min mogelijk beurten de ‘kloot’ (bal) over het parcours te werpen. Opgeven kan op de dag zelf

19.00                Puzzelwedstrijd

Ga in een team van 4 personen de uitdaging aan om in een zo kort mogelijke tijd een ‘Jan van Haasteren’ puzzel van 1.000 stukjes te maken. 

Kosten per team zijn €30,- inclusief puzzel en 1x koffie/thee/koek, wat lekkers tijdens puzzelen en een certificaat. De puzzel mag je houden. Tot 15 maart kunnen leden (minimaal 1 lid per team) zich opgeven met voorrang. Daarna krijgen ook niet leden een plek. Opgave en vragen via hdekker76@gmail.com / 06-21100675. Geef bij opgave alvast een originele teamnaam door.

20.00                Silent Disco incl prijzenrad

DJ Wim en DJ Jethro geven jullie een unieke ervaring met een Silent Disco! Met je draadloze koptelefoon kan jij kiezen welke van de 3 muzieksmaken je leuk vindt. Het grote prijzenrad zal een extra ‘draai’ aan de avond geven. 

Gedurende de hele dag is het mogelijk om in en rond het MFC te genieten van wat te eten en te drinken, of om een spelletje te doen. 

Programma Koningsdag 2024 Brunneper Oranje Vereniging (BOV)

07.30 Reveille met Kamper Trompetter Korps.

 Route: Start Wijkcentrum Reyersdam, RD op de Wittewaal van Stoetwegenstraat - RA Moordweg, RA Veen Valckstraat - LA Reyersdijk / Wilhelminalaan, LA Schreiershoek - LA Emmeloordstraat, LA Moordweg - RA Geert van Woustraat - LA Slagersweg, RA Slagersplein - RA Berklaan - RA Balkstraat, LA berklaan - RA Spaarbankstraat - RA Moordweg, LA Middelbuurtstraat - LA Pannenkoekendijk, RA Prins Bernhardstraat - RA Willem de zwijgerstraat, LA Wilhelminalaan - RA Julianastraat, LA Koning Abelsingel - RA Oostzeestraat - RA Hanzelaan, LA Dr. Damstraat - RA Jumbo - Einde 10.00.

10.00 - 11.00 Opening door het Uien Koor

Luister mee onder het genot van een kop koffie of thee. Locatie Wijkcentrum Reyersdam.

11.00 - 17.00 Grootste luchtkussenfestijn van Kampen

Versla de piraten of vaar op zee tijdens het luchtkussenfestijn. Ook een gigantische stormbaan mag niet ontbreken. Te gekke piraten zorgen voor entertainment, zoals schminken en ballonnenkunst. Locatie Dorpsstraat & Cruijff Court.

10.00 - 16.30 Kampioenschappen Buikschuiven

Wie haalt het einde zonder te water te gaan en wint de beker? Ga de uitdaging aan. Minimale leeftijd is 12 jaar. Locatie Reijersdijk.

18.30 - 23.30 uur Het Oranje Avondfeest

Met onder meer Dennis van Dam en Luciano Vermeer kan iedereen heerlijk genieten van een avond vol gezellige Hollandse Muziek. Locatie Wijkcentrum Reyersdam.

11.00 - 17.00 uur Eten, drinken, winnen, spelen

Binnen is er weer het rad van avontuur, live-muziek door Anneke Verstege en buiten kan men genieten van de bungee run, bungee trampoline een horecaplein en het Spel-21. Locatie Reyersdam.

Programma IJOV 2024

Vrijdag 26 april IJOV
Ook dit jaar is de tent op Koningsavond, vrijdag 26 april, weer geopend en is iedereen van harte welkom om alvast de sfeer te proeven van Koningsdag 2024. De tent is geopend vanaf 20.30 uur en zal om 00.30 uur sluiten. Met een gezellig muziekje en een drankje in de hand proosten wij deze avond alvast op de verjaardag van de koning. Kom allemaal langs om een gezellig feestje te vieren! De entree is gratis.

Zaterdag 27 april IJOV

Reveille 

IJsselmuiden zal om 07.00 ’s ochtends wakker worden met de vrolijke klanken van Show- en drumfanfare Oranje met de traditionele reveille.  Ze gaan door diverse straten en zorgen voor een feestelijke start van de dag met hun swingende muziek.  

Aubade op het IJOV veld

“Samen zijn wij Koningsdag al jarenlang begonnen met de gebruikelijke aubade bij “De Maarlenhof”. Met de aanleg van de mooie nieuwe tuin voor de bewoners van “De Maarlenhof” lukt het niet meer om daar de aubade te laten plaatsvinden. In overleg met “De Maarlenhof” is gekozen om de aubade te verplaatsen naar het veld tegenover Van Lente. Wel zullen wij de aubade rechtstreeks uitzenden in “De Maarlenhof”, zodat de bewoners toch kunnen meegenieten. Om 09.00 uur begint de aubade met het gebruikelijke programma. Mannenkoor “Recht Deur Zee” zal een aantal nummers met en voor ons zingen, waaronder natuurlijk het Wilhelmus. Ook Show- en Drumfanfare Oranje en Jong Oranje zullen een mooi optreden geven.”

Sfeervolle vrijmarkt 

Wat is er nou leuker dan met Koningsdag lekker met je gezin, familie of vrienden over de vrijmarkt te slenteren? Samen zoeken naar dat ene mooie zeldzame vaasje of die exclusieve elpee. Wie weet kun je nog iets anders op de kop tikken. Heb je de hele vrijmarkt uitgespeeld? Dan vind je gezelligheid op het terras van de IJOV. Deze is zoals voorgaande jaren weer opgezet op het veld tegenover Van Lente en is van 08.30 uur tot 17.00 uur geopend. De kinderen kunnen nog even lekker ravotten op de springkussens en ondertussen kun je zelf genieten van een koud drankje en een lekkere snack.  De vrijmarkt eindigt om 17.00 uur. 

Daarna gaan wij alles opruimen om ons vervolgens klaar te maken voor de IJOV lampionoptocht (meer info hierover vind je onder het kopje lampionoptocht).