Afbeelding
Foto: Statenleden Alwin Pleijter (BBB) en Renate van der Velde (CU).

Kampen in de Staten: de commissaris blijft en een maidenspeech

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zes mensen uit de gemeente Kampen zijn actief in de Provinciale Staten van Overijssel. Niet iedereen weet wat daar gebeurt. Om meer bekendheid te geven aan wat er in de Provinciale Staten besproken wordt, vertellen de Kampenaren om beurten over hun werk. Vandaag een bijdrage van Alwin Pleijter (BBB) en Renate van der Velde (ChristenUnie).

Renate: “Alwin mocht in de Statenvergadering voor het eerst het woord voeren. Dat noemen we een maidenspeech en is natuurlijk best spannend. Ik heb met plezier naar zijn bijdrage geluisterd. Wat hij zei meende hij ook, dat kon je meteen merken. En ik dacht even terug aan mijn eerste optreden in de politiek, in 2006. Ik was op van de zenuwen en sliep er bijna niet van. Maar het wende snel.”

Alwin: “In mijn maidenspeech mocht ik stilstaan bij de zorgen die ik heb over de toekomst van onze mooie provincie. Met name of wij nog voedsel mogen produceren dat beschikbaar, betaalbaar en bereikbaar is voor onze inwoners. Als boer die ‘s morgens tussen de koeien staat, wil ik in de Staten mijn steentje bijdragen om onze voedselproductie in de toekomst te behouden. Samen met de collega-Statenleden wil ik mogelijk maken dat generaties na ons ook voedsel kunnen produceren én daarbij samen met de samenleving de omgeving leefbaar houden. Dit past goed bij het programma Natuur voor Elkaar dat wij afgelopen woensdag hebben vastgesteld. Een programma waarbij de burgers in de stad de stoeptegel er uithalen en de schoolpleinen vergroenen. En waar de boerin op de boerderij aan schoolkinderen vertelt over de mooie natuur op en rond de boerderij. Dit alles komt goed samen in het programma Natuur voor Elkaar.”

Een ander belangrijk moment was de herbenoeming van onze Commissaris van de Koning. Andries Heidema bekleedt deze functie bijna zes jaar en wil daar graag een periode aan toevoegen. Renate had het voorrecht deel te mogen nemen aan de vertrouwenscommissie die de aanbeveling heeft voorbereid. Dat was nog een heel werk, wat ongeveer drie maanden gekost heeft. Maar alles wat deze commissie gedaan heeft is geheim, dus helaas mag ik u daar verder niets over vertellen. Ik mag u wél vertellen dat de Staten besloten hebben een positieve aanbeveling naar de minister van BZK te sturen. Hij beslist uiteindelijk over de herbenoeming, maar in de praktijk wordt de aanbeveling van de Staten altijd gevolgd. We zijn blij met onze fijne commissaris, de burgervader van Overijssel!

Afbeelding
Het geheim van de smaakmakers Algemeen 2 uur geleden
Openlucht theatervoorstelling SCHULD
Laatste weekend om SCHULD in Zwolle te zien Cultuur Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
StemBand brengt in samenwerking met Marjan Hommes, Nederlandstalige muziek tijdens dinerconcert in de Stadsgehoorzaal Cultuur Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
Musical Legally Blonde van start in de Stadsgehoorzaal (10 foto's) 10 foto's instagram 11 uur geleden
Afbeelding
Inleidende zitting: dodelijke steekpartij na ruzie bij bedrijf, sfeer in rechtbank grimmig 112 21 uur geleden
Afbeelding
Ondertekening koopovereenkomst kavel Genuakade tussen Broshuis en de gemeente Kampen (6 foto's) 6 foto's instagram 22 uur geleden