Verlaten straten als gevolg van een (feitelijke) lockdown
Verlaten straten als gevolg van een (feitelijke) lockdown Maarten van Gemert

Burgemeester Koelewijn hoopt lockdown te voorkomen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – De maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen, nemen toe. Wanneer mensen zich daaraan onvoldoende houden, dreigt een zogeheten lockdown ingesteld te worden oftewel een algeheel uitgaansverbod. Burgemeester Koelewijn wil dat voorkomen en roept iedereen dringend op om afstand te bewaren en hygiëne te betrachten.

In een videoboodschap op internet reageerde de Kamper burgemeester vorig weekeinde op de commotie die was ontstaan nadat men onvoldoende afstand tot elkaar hield in winkels. Hij laat desgevraagd weten dat een lockdown in voorbereiding is maar nog niet aanstaande. Op het gemeentehuis is een kleine werkgroep ingesteld die de te nemen maatregelen en gevolgen van een lockdown bestudeert. Op regionaal niveau brengt de Veiligheidsregio dat op zijn verzoek in kaart.

RIVM
De richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn duidelijk. Bij gezondheid mag je op anderhalve meter afstand contact hebben met elkaar en probeer thuis te werken. Hou daarnaast je persoonlijke hygiëne in acht. Bij verkoudheidsklachten dient men thuis te blijven en contact te vermijden.
Met name het afstand houden blijkt een zware opgave te zijn in supermarkten. Bovendien lokt het mooie weer veel mensen naar buiten. Bij aanhoudende ongehoorzaamheid kan een ’lockdown’ ingesteld worden maar het RIVM pleit daar niet voor.
Evenmin als de overheidsorganisatie pleitte voor het sluiten van scholen hetgeen onder maatschappelijke druk toch gebeurde. Sommige experts vinden een lockdown zelfs een slecht plan. ”De economische gevolgen, en daarmee de volksgezondheid, zullen op lange termijn veel groter zijn dan de gezondheidswinst op korte termijn’, laat een hoogleraar van de Radboud Universiteit door de Volkskrant optekenen.

Kabinet
Wanneer de minister van Volksgezondheid besluit tot het instellen van een lockdown, heeft burgemeester Koelewijn dit op te volgen. Wel kan hij de uitvoering aanpassen aan lokale omstandigheden, bijvoorbeeld voor de handhaving. Een lockdown kan neerkomen op verschillende maatregelen. Behalve een algeheel straatverbod kan het ook ’slechts’ een winkelverbod zijn.
Hoogleraar Helsloot waarschuwt voor paniek over het stijgend aantal coronadoden: ”Dat is natuurlijk heel erg maar een gewone zware griep leidt in Nederland jaarlijks tot 2.500 doden.” Het is onvermijdelijk dat de teller nog even door zal lopen. Niet leuk maar we moeten wel enige nuchterheid bewaren in deze crisis.”
”We moeten ons beschermen,” aldus Koelewijn, ”tegen de vloedgolf die nu over ons heen komt.” Het opbouwen van groepsimmuniteit tegen het nieuwe coronavirus is van later zorg, reageert de Kamper burgervader. Afgelopen maandag had hij opnieuw overleg met zijn collega’s in de regio. In afwachting van de vraag of zijn inwoners zich aan de richtlijnen houden of een lockdown over zich heen uitroepen.

Verordening
Afgelopen vrijdag stuurde Koelewijn een nieuwe videoboodschap de wereld in. Hij neemt daarin de stand van zaken door na de tweede week van maatregelen rondom de coronacrisis. Eerder die dag gaf hij een vervolginterview aan Kamper Nieuws waarin hij vertelde dat een lockdown niet dichterbij is gekomen. Volgens sommigen is er feitelijk al sprake van een lockdown.
De burgervader is blij te zien dat de maatregelen goed worden nageleefd. Supermarkten hebben preventieve acties ondernomen en hij heeft de indruk dat het besef van de ernst van de situatie goed door begint te dringen bij de mensen. Dinsdag heeft de Veiligheidsregio noodverordeningen vastgesteld en slechts tot drie personen mogen nu samenkomen. De eerste boetes voor jeugd, die zich daaraan niet hield, zijn al uitgedeeld.
Op de oproep om melding te doen van ongewenst gedrag of samenscholing, komt via diverse wegen respons. Misschien is dat klikken, geeft Koelewijn toe, maar wel in het belang van de gemeenschap. Hij noemt het liever attenderen.
Aanstaande dinsdag staat een nieuwe persconferentie van het kabinet gepland. Woensdag komt de Veiligheidsregio dan weer bijeen om de eventuele nieuwe maatregelen te bespreken. Ondanks het feit dat alles stil ligt en de media er bol van staan, komen er toch nog wel eens vragen binnen bij het KCC van de gemeente over wat er aan de hand is. Dan denkt Koelewijn bij zichzelf: ”Leef je onder een steen?”