Afbeelding
Tennekes.

Column burgemeester Bort Koelewijn: We’ll meet again

· leestijd 2 minuten Algemeen

Vera Lynn

Veel inwoners hebben vorige week de vlag uitgestoken en daarmee hun blijdschap getoond met 75 jaren vrijheid en om medewerk(st)ers in de zorg tegen Corona te bedanken. Prachtig! Ook via sociale media lieten veel inwoners mooie plaatjes zien van de wapperende driekleur. In ’s-Heerenbroek kwamen de Canadezen op 14 april 1945 als bevrijders binnen en op die dag en de dagen erna ook in IJsselmuiden en Kampen. Vrijdag was het 17 april en mochten we –binnen allerlei beperkende regels- toch onze waardering uiten in de richting van Warner Pap die precies 75 jaar geleden met de punter van zijn vader, de eerste Canadezen over de IJssel voer naar Kampen. Dat werd beleefd als een welkome bevestiging voor de inwoners dat de bevrijding een feit was. Samen met onze Oranjeverenigingen, Kampen Partners en tal van culturele instellingen is een programma voorbereid om samen 75 jaar vrijheid te vieren. Met als rode draad onderlinge ontmoeting van jong tot oud. En dat onder de titel ‘We’ll meet again’. Wie kent deze song van Vera Lynn niet? Een lied dat zeer populair was in oorlogstijd en dat door de donkere wolken van die tijd heen positief en optimistisch in de oren klonk: We gaan elkaar weer ontmoeten, ook al weten we niet wanneer en waar. Op een zonnige dag! En wie weet kan op enig moment toch een aantal activiteiten uitgevoerd worden. Dan met een extra dimensie: elkaar mogen ontmoeten is geen vanzelfsprekendheid meer. Dat voorrecht zullen we dan bewust en intenser ervaren.

Verlangen

Wat verlangen we daar ook nu naar. Toen we vorig jaar de titel ‘We’ll meet again’ kozen, dacht niemand eraan dat we in een tijd terecht zouden komen dat het elkaar ontmoeten problemen zou opleveren. Maar teveel mensen worden met het verdrietige daarvan nu geconfronteerd. Ik denk in het bijzonder aan de bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen. Juist kwetsbare mensen hebben die persoonlijke ontmoeting zo hard nodig. En hun families. Elkaar weken niet mogen begroeten, het druist in tegen alles wat in ons is. Ik hoop van harte dat er binnenkort toch mogelijkheden bedacht en gevonden worden om die ontmoeting op een of andere veilige manier mogelijk te maken. En dat het ‘we’ll meet again’ voor hen weer werkelijkheid mag worden. Dat is mijn liefste wens!

Woningsdag

Ook onze Oranjeverenigingen hebben met spijt hun activiteiten voor Koningsdag moeten afzeggen: ‘Ons land en de wereld om ons heen zijn in de greep van het Coronavirus. Onze gedachten gaan daarbij in de eerste plaats uit naar de slachtoffers en hun families’, schrijven ze op hun website. Medeleven en teleurstelling. Voor ons allemaal, maar in het bijzonder voor bestuur en vrijwilligers die al veel energie in de voorbereidingen gestoken hadden. Dit jaar dus geen Lampionnenoptocht, muziekkorpsen door de straten, aubades, kleedjesmarkten, Oranjeconcerten enzovoorts. Meestal werd ik al vroeg in de morgen bij de aubades al verwend met een heerlijke oranje tompoes. Daar zullen we nu thuis voor moeten zorgen. Onze bakkers bakken ze toch wel? Corona maakt van Koningsdag dit jaar Woningsdag meldt de NOS. De Oranjebond heeft een alternatief programma ontwikkeld. Maandag 27 april begint om 9.45 uur met het luiden van de klokken door het hele land. Om 10.10 uur begint op televisie een speciaal NOS-programma met een terugblik op voorgaande Koningsdagen. (Wie weet krijgen we nog een blik op onze Kamper Kogge in Zwolle). Om 12.00 uur komt er een digitale kleedjesmarkt op internet. Kinderen zijn van harte uitgenodigd om een digitale brief aan de koning te sturen, waarin zij naast hun felicitatie kunnen vertellen wat de coronacrisis met hen doet. Om 16.00 uur kunnen we allemaal thuis het glas heffen op de koning en op zijn 53e verjaardag. Ik adviseer over de invulling van Koningsdag/Woningsdag deze week het nieuws te volgen. Namens onze gemeenschap zullen wij als gemeentebestuur Zijne Majesteit de Koning digitaal feliciteren met zijn verjaardag.

Oranje

Samen leven we in een verwarrende tijd. Met veel verschillende emoties. Verdriet om verlies van dierbaren, zorgen over gezondheid, gestreng afstand houden, waardering en respect voor onze helden in de zorg, dankbaarheid voor 75 jaren vrijheid en blijdschap bij de verjaardag van onze koning. Met een oranje wimpel hangen wij op Woningsdag de vlag uit. Leve de Koning! Oranje, de kleur van saamhorigheid. We blijven naar elkaar omzien!

Bort Koelewijn

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 12 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 14 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41