Afbeelding

OM wil cel en werkstraf voor opslaan 2.200 kilo vuurwerk

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Michiel Satink)
ZWOLLE/KAMPEN – Tegen een 39-jarige man uit IJsselmuiden is maandag 2 jaar cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk geëist voor bezit van 2.200 kilo vuurwerk. De enorme hoeveelheid explosief materiaal lag opgeslagen in een garagebox in de Tichelaarstraat in IJsselmuiden. De hoofdverdachte heeft bekend achter de opslag te zitten.

Een eveneens 39-jarige medeverdachte uit Meppel hoorde 240 uur werkstraf en 3 maanden voorwaardelijke celstraf tegen zich eisen. Na een anonieme tip namen agenten op 15 december vorig jaar een kijkje bij de betreffende garagebox. De deur stond op een kier en binnen stond het afgeladen vol met dozen. Enkele ervan stonden open en daarin was duidelijk vuurwerk zichtbaar. Ook op de dozen stond omschreven dat het vuurwerk betrof. Kort erna arriveerde een bestelbusje met daarin Rob B. uit IJsselmuiden en Bobby van de P. uit Meppel. De man uit IJsselmuiden wordt door het Openbaar Ministerie als hoofdverdachte gezien. Hij bekende al meteen tijdens de rit naar het politiebureau. Hij zei zelfs al 25 jaar in vuurwerk te handelen. In het busje waarin het duo was aangehouden, zat gps. Zo kon de politie traceren waar het busje nog meer was als B. deze huurde. Daarop was te zien dat B. samen met Van de P. herhaaldelijk naar Duitsland reed om vuurwerk op te halen. Ook is volgens het Openbaar Ministerie duidelijk dat ze ritjes naar particulieren maakten. Zo werd vuurwerk in Zwolle en in Heino afgeleverd. Een van de 'klanten' herkende B. op een foto.

Het vuurwerk was voor professioneel gebruik bedoeld. “Maar beide heren zijn geen professionals”, zei de officier van justitie. Bovendien lag het opgeslagen in een garagebox die daarvoor niet geschikt was. Zo had het pand bijvoorbeeld geen sprinklerinstallatie en lag het bovendien veel te dicht bij onder meer een verzorgingstehuis, een basisschool en een winkelcentrum. De officier van justitie wilde hiermee aangeven dat als het mis was gegaan, de gevolgen groot waren geweest.

“Ik baal ervan dat ik pas later in de gaten kreeg dat ik zo'n gevaar heb gecreëerd”, zei B. Maar de man ging juist steeds roekelozer te werk door hersenletsel dat hij jaren terug bij een verkeersongeval opliep. Zijn advocaat Henk Voors wil dat de rechters dat laten onderzoeken. De rechtbank kan dat alsnog bepalen, zei de voorzitter. Voors: “Zijn leven is na het ongeluk steeds verder uit de klauwen gaan lopen. Het vuurwerk werd steeds meer, steeds groter en steeds gevaarlijker. Hij vertoonde overmoedig en riskant gedrag als gevolg van het hersenletsel.” Advocaat Jantina Rump begreep dat het hier om een 'megavondst' vuurwerk ging. Maar er ligt onvoldoende bewijs dat Van de P. medeplichtig was. “Hij had geen reden om te vermoeden dat B. wat fouts van plan was.”

Het vonnis volgt op 6 juli.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 6 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 18 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57