Afbeelding

Verdachten van overval Sint Nicolaasdijk blijven vastzitten

· leestijd 1 minuut Algemeen

(Door Michiel Satink)
ZWOLLE – Twee mannen die volgens het Openbaar Ministerie betrokken zijn bij de brute overval op een ouder echtpaar aan de Sint Nicolaasdijk in Kampen blijven vastzitten. De jongste van hen had volgens de officier van justitie een leidende rol.

Dat bleek donderdag op de regiezitting in de rechtbank in Zwolle. Het oudere echtpaar werd op 21 januari vorig jaar door vermoedelijk vier daders overvallen. De 81-jarige man werd in de deuropening overvallen en naar binnen gedrukt. Daar werd zijn 80-jarige vrouw op een stoel met tape vastgeplakt en er werd een bijtende stof in haar ogen gespoten. De overvallers zochten 10.000 euro, maar verlieten de woning met sieraden en een buit van 260 euro. De 19-jarige Mohammed el B. en de 18-jarige Souhail B. uit Lelystad zitten inmiddels veertien maanden vast en dat blijft zo tot de zitting op 1 september, bepaalde de rechtbank.

De advocaten hadden juist verzocht om hen op vrije voeten te stellen. De 18-jarige B. was minderjarig toen de overval plaats had. Een derde verdachte, wel meerderjarig, is eerder al op vrije voeten gesteld, droeg advocaat Kees Kok aan. De jongen wil graag naar school, zei hij. Dat de derde verdachte eerder is vrijgelaten, heeft te maken met zijn vermeende rol in de overval, zei de voorzitter. Die man wordt gezien als de chauffeur. Het OM dicht juist B. een leidende rol toe. Uit whatsapp-verkeer van hem moet blijken dat hij zich al langer met strafbare feiten bezig hield.

De 19-jarige El B. heeft het lastig in detentie, zei zijn raadsman Gerald Roethof. De man was al overgeplaatst omdat hij in de jeugdinrichting waar hij eerder zat al meerdere keren in elkaar werd geslagen. Dat blijkt op de nieuwe locatie opnieuw het geval. Volgens de officier van justitie komt dat mede door het gedrag van de verdachte. Roethof benadrukte dat het dus niet gelukt was zijn veiligheid te waarborgen. Des te meer reden om deze jeugdige verdachte een kans met een enkelband te bieden. De rechters vonden, mede vanwege de ernst van de zaak, dat geen goed idee. Het gaat vooral met het vrouwelijke slachtoffer niet goed.

Op 1 september wordt de zaak inhoudelijk behandeld.