Afbeelding

Koelewijn klaar voor nog eens zes jaar

· leestijd 3 minuten Algemeen

KAMPEN ? Hij is burgervader, maar misschien is ?aangenomen zoon van Kampen' een nog betere naam. Overal waar Bort Koelewijn komt, voelt hij zich op zijn plaats in de trotse Hanzestad. De lach blijft nooit lang weg op zijn gezicht en verschijnt ook meerdere keren tijdens een interview met weekblad De Brug.


De aanleiding voor dit gesprek is zijn herbenoeming als burgemeester vorige week woensdag. Een moment om achterom te kijken naar zijn eerste ambtsperiode en vooruit te blikken op nog eens zes jaar. Zes nieuwe jaren voor hem, maar ook voor zijn vrouw. Zonder haar steun zou hij nooit zoveel tijd en energie in zijn burgemeesterstaken kunnen stoppen. ?De gemeente gaat heel vaak voor, dat is een feit. Veel mantelzorgtaken in de familie komen momenteel op haar schouders terecht. Ik heb haar daar bij mijn herbenoeming voor bedankt.?

Dat mantelzorg een actueel thema is, blijkt eens temeer uit een groot aantal aanwezigen in het gemeentehuis dat een bijeenkomst bijwoont over dat thema, gelijktijdig met het moment dat Koelewijn elders in het gebouw zijn interview geeft. Hij heeft er dan al een lange werkdag opzitten. Met op de agenda twee ?minstens even actuele thema's. ?Vandaag heeft de minister ons als Nederlandse gemeenten gevraagd om te bekijken of we extra opvangplaatsen hebben voor de Syrische vluchtelingen. Dat verzoek is, aangaande deze regio, binnengekomen bij Henk Jan Meijer (de burgemeester van Zwolle, red.) en die heeft gepolst bij zijn collega's.? Een rondje langs de hotels en andere leegstaande gebouwen in de gemeente was daarvan het gevolg. De uitkomst daarvan is op dat moment nog niet bekend bij Koelewijn.

Een ander gesprek dat donderdag plaatsvond, betrof een bijeenkomst met een afvaardiging IJsselmuidenaren. Onderwerp van gesprek? De jaarwisseling, altijd, letterlijk en figuurlijk, een hot item. Eentje ook die raakt aan de functie van burgemeester als handhaver van de openbare orde. Een Oud en Nieuw zonder carbidschieten, vreugdevuren en flink feestvieren is ondenkbaar in Kampen en IJsselmuiden. Het nieuwe jaar begroeten zonder ongelukken, trammelant en illegaal afval verbranden is echter eveneens een must. Door goede afspraken met elkaar te maken en telkens weer te evalueren moet overlast en erger worden voorkomen. Bekend zijn de foto's met een Koelewijn die op een melkbus zit. Bekend is inmiddels ook de dwangsom die staat op het illegaal fikkie stoken met huisraad die thuishoort op de stort. Met een achtergrond in zowel het bestuurs- als strafrecht kent Koelewijn de voordelen die het eerste biedt. Het bestuursrecht stelt de gemeente in staat om zonder tussenkomst van het Openbaar Ministerie (OM) a la minute te handhaven en sancties op te leggen.

Meestal is Koelewijn echter de man van de dialoog. Constructief overleg met betrokkenen staat bij hem altijd voorop. Bij zijn aanstelling zes jaar geleden werd hij als ?bruggenbouwer' geïntroduceerd. Een karaktertrek die allereerst werd gezien als een eigenschap die van pas kon komen om als voorzitter van het college en de raad de wat stroeve relatie tussen de partijen ? met name de coalitie versus de oppositie ? weer soepel te maken. Hij gebruikt zijn mediator-kwaliteiten echter ook graag ?buitenshuis'. Wanneer burgers of bedrijven een geschil hebben met de gemeente bijvoorbeeld. ?Het dossier dat onze ambtenaren hebben voorbereid laat ik als regel ongelezen. Ik wil eerst het verhaal horen van de betrokkenen. Natuurlijk is het daarbij zo dat we vasthouden aan onze regels, alleen wel zo dat de regels er zijn voor de mens en niet andersom.? Die houding schept volgens Koelewijn ruimte waarin je elkaar kunt vinden.

De burgemeester kijkt terug op zes goede jaren. Van een aantal zaken waarop is ingezet ziet hij de vruchten. De Kamper binnenstad als embleem van de stad ? ?bij Kampen denkt iedereen toch vooral aan een monumentenstad ? wordt volgens hem gekoesterd. Blij is hij met de locaties in de binnenstad waar parkeerplekken komen en die een betere entree worden tot de stad. Ook ziet hij graag bootjes in de Burgel. Waarin Kampen zich onderscheidt volgens Koelewijn is dat de gemeente verenigingen en culturele instellingen blijft subsidiëren, zij het met minder geld. ?In veel andere plaatsen zijn subsidies in zijn geheel afgeschaft of steunt men alleen nog maar projecten. Wij zien in dat het rijke verenigingsleven een drijvende kracht is in Kampen.? Het bedrijfsleven zo goed mogelijk faciliteren is vanzelfsprekend ook een pijler.

Binnen de eigen muren noemt Koelewijn de sfeer goed. Dat geldt zowel voor het college als de raad. Het gevoel coalitie ? oppositie speelt niet meer aldus Koelewijn. Gevraagd naar hoogte- en dieptepunten noemt Koelewijn aangaande het eerste de Internationale Hanzedagen (2017) en de berging van de kogge. Hij kijkt graag vooruit. De zwaarste momenten vindt hij als er dodelijke ongelukken plaatsvinden. ?Ik geef altijd aan dat, mits de nabestaanden dat zelf ook willen, ik een bezoek wil brengen. Die momenten grijpen mij het meeste aan.?

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Afbeelding
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21