Afbeelding

Mister M vecht tegen drijfzand

· leestijd 2 minuten Algemeen

Dag verleden! Kampen zet een streep onder haar verleden. Een dikke streep. Met watervaste stift. Oude landschappen worden meedogenloos op de schop genomen. Letterlijk. De waan van de dag regeert en zet de toon voor de toekomst. Volgende generaties zullen Kampen erven in een kaal maanlandschap. Met kraters en geulen die gevuld zullen worden met regen- en smeltwater, één keer in de 150 tot 2000 jaar. De berekeningen, zo dun als water, lopen uiteen.

Op grond van hypothetische scenario's en ongetwijfeld feilloze berekeningen wordt het gebied van Kamperstraatweg tot Zwartendijk geruïneerd. Zogenaamd omkeerbare werkzaamheden voor de nog juridisch te autoriseren hoogwatergeul. Weliswaar is er slechts hier en daar sprake van hoogstaande natuur maar het gehele gebied vormt wel een, in lange tijd ontstaan, cultuurhistorisch landschap. Dat is echter niet van deze tijd. De destructie vindt geenszins plaats omdat de opdrachtgevers daartoe het gelijk aan hun zijde hebben. Wel omdat zij de macht aan hun zijde hebben. Zoals onze democratie vaak doorgeprikt kan worden, zo blijkt nu zelfs onze rechtsstaat een luchtballon. Via een ingenieus web van woordspelletjes en doorverwijzingen, wordt zowaar de Raad van State als hoogste rechtsorgaan ter zijde geschoven. Een knap staaltje van immorele politiek.

Een voorgenomen aanvraag tot het kappen van ruim 600 bomen is een volgende actie die bij natuur- en cultuurminnende Kampenaren de haren ten berge doet rijzen. Hoeveel en waar precies wordt niet aangegeven, hetgeen wederom getuigt van de hoogmoed van de verwoesters. De blijkbaar niet te lokaliseren en ontelbare hoeveelheid bomen staan weliswaar in een relatief groot gebied maar zo is ook het kale landschap op de maan. Toegegeven, generiek gezien hoeft niet elke boom per se gespaard te blijven maar de weerloze natuur is in Kampen zo vaak het onschuldige kind van de rekening. Het intrieste verlies van de monumentale bomen op het Berkterrein is een voorbeeld van een dramatisch dieptepunt dat inmiddels alweer decennia achter ons ligt. Onze bestuurders lijken niet opgewassen tegen krachten van buitenaf en zinken steeds verder weg in het drijfzand dat politiek heet en dat ze niet willen of kunnen dempen.



De ruime vertegenwoordiging van christelijke partijen in de Kamper politiek zou hoop mogen geven. Teleurstellend genoeg lijken ze echter een loopje te nemen met goed rentmeesterschap. Verder dan het toepassen van landelijke regelgeving komen ze niet en daartoe moeten ze soms zelfs gedwongen worden. In ons stadje wordt erg veel groen bedreigd. Het wordt straks hard zoeken naar meer natuurschoon dan alleen het Stadspark, een stukje Zwartendijk en enkele grasvelden. Wel blijft er weids blikveld in de buurt over dankzij het rivierlandschap in vroeger ingelijfde plaatsen als IJsselmuiden, Wilsum en Zalk. Zoals er ooit een einde kwam aan het Hanzetijdperk door verzanding van de IJssel, zo komt er heden een einde aan cultuurhistorisch landschap door verstening van politici.

Voor de binnenstad gloort er echter hoop en is er nieuwe natuur op komst! Per 24 september in de bioscoop: Holland, natuur in de delta. Van de makers van De Nieuwe Wildernis. In het gezellige Movie Unlimited aan de Plantage is er dan echte Hollandse natuur te bewonderen die in Kampen verdwijnt. De Nieuwe Natuur van Kampen komt in hartje versteende binnenstad - op een wijds scherm. Onze prachtige natuur beleven op je luie kont vanuit een gerieflijke stoel met een hapje en een drankje. Wat wil je nog meer?

Mister M

Contact: Krabbels@MrM.nl
Of (archief in eigen beheer):
http://www.Facebook.com/gekrabbel

Zwolle
Evelyne Cauberg Urologie
(C) 2024 FotoPersBuro Frans Paalman Zwolle
Isala: 'Samenwerking in de regio heeft de blaaskankerzorg krachtiger gemaakt' Partnerbijdrages 11 uur geleden
Afbeelding
Isala: Laagdrempelig contact tussen zorgverlener en patiënt Partnerbijdrages 13 uur geleden
Dudok Quartet Amsterdam
Kampen in teken van muziekfestival 'Dudok Muziekdagen' Algemeen 9 mei, 15:21