Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

In memoriam Tom Schrijer 1949 - 2024: De man van de kinderwagen van een cent

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - Vorige week, op 1 mei, is Tom Schrijer onverwachts overleden. De in Brunnepe geboren en getogen Kampenaar, stond ondanks gezondheidsproblemen nog volop in het leven. Ook de redactie van De Brug had regelmatig contact met hem vanwege de talloze evenementen die hij voor de gemeenschap organiseerde. In maart nog benaderde hij deze krant voor een Goede Doelen Bingo bij Reyersdam, waarvan de opbrengst naar een goed doel ging. Hij zorgde dan dat alles tot in de puntjes in de krant kwam.

Tom was echter niet alleen vanwege zijn inzet voor de gemeenschap een bekende Kampenaar. Ook als ondernemer sprong hij in het oog. 

Zo was hij eigenaar van de bekende babyspeciaalzaak Kinderwagenpaleis (1972-1982) en later van de Babyhoek (1984-2001) ook was hij eigenaar  van Kinderdagverblijf Bam-Bam (1999-2006). Allen beeldbepalende winkels aan de Oudestraat. 

Tom stond altijd met veel passie voor iedereen klaar

Hij stond hier met veel passie voor iedereen klaar. Altijd in voor een gezellig praatje, met een bakje koffie. Merkte hij tijdens die gesprekken dat iemand iets nodig had. Nog voordat de koffie op was, had Tom bedacht hoe hij kon helpen. Dankzij zijn grote netwerk en vastberadenheid, wist hij altijd wel een weg te vinden, en als hij het niet had, dan regelde hij het zelf wel voor je.

Deze betrokken vastberadenheid maakte dat Tom goud waard was voor de bewoners van het appartementencomplex de Ommelanden, waar hij de laatste jaren woonde. Was de galerij te glad? Tom regelde nieuwe gallerij-bedekking, waardoor de bewoners veilig hun woning konden bereiken. Waren er zorgen over de té lage leuning op de galerij - er zou wel eens iemand overheen kunnen vallen - Tom maakte zich hard voor een aanpassing, zodat het complex stukken veiliger was. Wilde iemand in de buurt iets verkopen, zoals een scootmobiel? Tom regelde het contact met de kopende partij en bleef ook betrokken toen de scootmobiel accuproblemen bleek te hebben. Enkel en alleen omdat hij wilde helpen. 

Hij zorgde dat het gezellig was in de Ommelanden door Kerstversiering op te hangen in de tuin, zijn Sinterklaaspak aan te trekken, rommelmarkt te organiseren en door bingo’s te draaien.

Het zijn slechts enkele voorbeelden van de laatste tijd. Tom heeft zich altijd ingezet voor bewoners en ondernemend Kampen. Vele jaren heeft hij samen met zijn vrouw Ria (overleden 1-7-2023) en drie kinderen met heel veel plezier gewoond aan de Hagenkade boven de babyspeciaalzaak de babyhoek met uitzicht op Brunnepe, de plek waar hij opgroeide.

Tom stond bekend om zijn ludieke opruimingsacties in januari, de welbekende kinderwagen voor 1 cent en een box voor 5 pakken Nutricia chocomelk. Met oud en nieuw werden de ramen dichtgetimmerd voor de melkbusschutters, omdat in het verleden ieder jaar de ramen sneuvelden. 

Daarnaast was hij Chauffeur bij PGVZ, organisator van vele Bingo’s, voorzitter bij de Brunneper Oranje Vereniging (BOV), activiteitencommissie camping roggebotsluis, kantine Buitenhaven, gastheer op evenementen Kampen, Boomerang Senior, vast kracht bij evenement bij het bedrijf van zijn ondernemende dochter, gastouderbureau Tante Vroesh en nog zoveel meer.

Afgelopen Sail en Heugte stond hij nog te handelen aan de Hagenkade, hij genoot volop van het handelen en het contact met mensen. 

Het was een man met het hart op de juiste plaats die ook zijn mannetje stond als hij dacht dat hij gelijk had. Vele zullen hem herinneren als Sinterklaas, de man in de scootmobiel die met iedereen een babbeltje maakte. 

Tom overleed vorige week op woensdag 1 mei op 74-jarige leeftijd. De familie stelt het op prijs als mensen die Tom gekend hebben een bericht achterlaten in het gastenboek op www.wimhendriksuitvaart.nl/online-condoleanceregister.