Afbeelding

Evenementen organiseren wordt goedkoper

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Wie in de toekomst een evenement organiseert hoeft de kosten voor het plaatsen van dranghekken niet meer zelf te betalen. Ook de kosten voor de schoonmaak zijn niet langer verplicht, als de organisatie zelf eventuele rotzooi opruimt. Zo hoopt het college van burgemeester en wethouders het makkelijker, en vooral goedkoper, te maken om evenementen te organiseren.

In 2014 besloot het college de dranghekken en de schoonmaak door te berekenen aan de organisatie van een evenement. Hiermee hoopte de gemeente op jaarbasis zo'n 35.000 euro te besparen. Het regende in de periode hierna klachten. Voor veel verenigingen werd het nu simpelweg te duur om een evenement te organiseren. In tien gevallen heeft de gemeente na een verzoek van de organisatie al besloten om alsnog geen kosten in rekening te brengen. Tijd voor een permanente aanpassing vond het college.

Evenementen mogen nu zelf beslissen of ze het terrein schoonmaken. Als ze dat goed doen, en het college noemt met name het Full Color festival en Beach Kampen als uitstekende voorbeelden, dan hoeft de organisatie achteraf geen kosten voor de schoonmaak te betalen. Organisaties wordt aangeraden in de toekomst van tevoren na te denken over de hoeveelheid afval die een evenement veroorzaakt. "Strobalen zijn natuurlijk enorm sfeervol, maar vorige jaren moesten er 16 manuren straatreiniging aan te pas komen om de binnenstad na Kerst in Oud Kampen weer vrij van stro te krijgen. Dit moet worden verwijderd omdat anders de straatkolken verstopt raken".

De dranghekken kunnen niet achterwege blijven, zeker niet met het oog op drama's zoals die in Haaksbergen. Deze komen in de toekomst voor rekening van de gemeente. Hiermee wordt een bezuinigingstaakstelling van zo'n 25.000 euro niet gehaald.