Afbeelding
foto aangeleverd

Boek over autisme en pesten op school

· leestijd 1 minuut Algemeen

Onlangs verscheen via Boekscout het boek ‘Autist! Gepest worden omdat je anders bent’ van Alieke de Boer. Het is bedoeld voor iedere jongere die wil weten wat het is om een klasgenootje met autisme te hebben of te zijn. 

Het gebeurt wel vaker dat iemand met autisme een boek schrijft, maar dat een zo pril schrijftalent dat doet, een jonge vrouw uit de Noordoostpolder die zelf nog steeds een opleiding volgt en volop in een spannend proces zit richting zelfstandig wonen, is niet alledaags.

Spannend

Het verhaal geeft een inkijkje in wat er allemaal door het hoofd speelt van de jonge Lukas: de druk die hij elke dag weer voelt op weg naar school, de panische angst om weer gepest te worden. Het is al spannend genoeg om naar school te moeten als je autisme hebt, om dan óók nog eens gepest te worden? Het lijkt bijna normaal te zijn voor Lukas om gepest te worden op een normale school, gewoon omdat hij anders is. Maar naar een speciale school gaan? Dat wil hij liever niet. Ook Lukas wil liever gewoon ‘gewoon’ zijn, net als alle andere kinderen.

Het boek brengt kinderen met autisme de boodschap dat het niet erg is om naar het speciaal onderwijs te gaan als dat beter voor je is. Daar krijg je namelijk niet het stempel dat je ‘anders’ bent en in de klas ben je echt niet de enige die het spannend vindt dat jij je als nieuwe leerling meldt.

De opzet van het boek is speels: als lezer beleef je elke gebeurtenis twee keer, steeds vanuit een ander perspectief. De ene keer voel je de intense spanning achter de angstige ogen van Lukas. Wat staat hem nu weer te wachten? De andere keer leef je mee vanuit de leefwereld van zijn maatje Emily. Hoe weet ze hem toch steeds weer moed in te praten?

Doelgroep

‘Autist’ is geschikt voor elke Lukas onder ons en voor iedere scholier tussen de 10 en de 14 jaar die een vorm van autisme heeft en het heel spannend vindt om naar school te gaan. Maar bovenal is het gemakkelijk leesbaar boekje voor alle medeleerlingen die wel eens wat meer willen weten over dat klasgenootje waarvan ‘ze zeggen’ dat het een autist is.

‘Autist’ is verkrijgbaar te bestellen via https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=10766

Fred Sollie