Afbeelding

Fokko verlaat de huiskamer

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries) KAMPEN - Van elektrisch geladen pretpunk met Jeremy's, langs akoestische huiskamerconcerten met Fokko, naar zelfverklaarde ?Singer/Songwriter met ballen' met diezelfde band.

De muzikale projecten van Kampenaar Fokko Mellema namen de laatste jaren verschillende gedaantes aan. De band Fokko was een bewust stapje terug. Begonnen als enkel Mellema met een gitaar, groeide het al snel uit tot een driemansformatie die vooral optrad in huiskamers. Inmiddels is de band aangevuld met een bassist en beginnen ook de grotere podiums weer te lokken. Op zaterdag 19 september presenteert de band zijn nieuwste EP in ?t Ukien.

Nadat hij met Want Want een beetje in een impasse raakte, wilde Mellema terug naar de basis. Een gitaar, goede liedjes en dan zien we wel. Het werkte. Hij boorde nieuwe creatieve bronnen aan. De ambitie bleef bescheiden. De band speelde, op bijzondere tussendoortjes na, zoals in het voorprogramma van Van Dik Hout, vooral in huiskamers en presenteerde zonder veel tamtam twee EP's.
?Die eerste EP's werden vrij lo-fi opgenomen?, vertelt Mellema. ?Sommige partijen speelden we bij mij thuis in. Andere weer in de studio. Ze waren niet toegespitst op de radio. We hadden niet echt het gevoel dat ze daar gedraaid zouden worden. We wilden de EP's vooral gebruiken om optredens te regelen.?
Dat lukte en de band trad in tientallen huiskamers op door het hele land. De inspiratie borrelde weer en stukje bij beetje begon het lo-fi project Fokko grotere vormen aan te nemen. De liedjes werden gelaagder en om ze niet te kaal te presenteren besloot Mellema toch een bassist aan te trekken (John Zoet). ?We gingen telkens weer een stapje omhoog, totdat ik het gevoel kreeg dat er meer in zat. Daarom hebben we voor deze nieuwste EP een professionele producer Guido Aalbers (Bertolf, Lorrainville, Bløf, red.) aangetrokken.?

Mellema is dolenthousiast over de plaat genaamd III. En met de groeiende professionaliteit, heeft ook de ambitie grotere vormen aangenomen. Mellema: ?Dit is onze beste plaat tot nu toe. Dankzij Guido klinkt hij fantastisch. Ook als band zijn we gegroeid. Ik vind zelf dat ik op deze plaat beter zing dan ooit en de liedjes zijn sterk. Ik denk dat we nu wel echt materiaal hebben met hitpotentie. Waar we eerder soms gedraaid werden door bevriende dj's die ons een warm hart toedroegen, zoals Veenstra, denk ik dat we nu echt een plaat hebben gemaakt met liedjes die vanuit hun eigen kracht gedraaid kunnen worden.?

Mellema denkt dat het, nu de band gegroeid is, tijd is om weer wat grotere podia te betreden. Te beginnen met ?t Ukien. ?De eerste EP's hebben we vrij stiekem gepresenteerd. Nu we een volwaardig repertoire hebben, vind ik het tijd om het materiaal in ?t Ukien te presenteren. Dat is een soort thuiskomen. Op die plek heb ik eigenlijk al mijn grote presentaties gedaan.?

Het optreden vindt plaats op 19 september in ?t Ukien. Kaarten kosten 5 euro en de zaal gaat open om 20.30 uur. Kaarten zijn te krijgen in de voorverkoop via de site van ?t Ukien en bij Blue Music waar Fokko ?s middags op de dag van het optreden alvast een voorproefje geeft. De kopers van de eerste honderd kaarten bij Blue Music krijgen een gratis EP.

De eerste officiële singleclip van de nieuwe EP, genaamd ?Mijn Vriendin', is donderdag 27 augustus uitgekomen en is nu te beluisteren via de website fokkomuziek.nl.