Afbeelding

Volleybalinternational komt even thuis in Kampen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN ? Volleybalinternational Thomas Koelewijn kwam woensdag even terug in Kampen. In het kader van het ?Back to School Project' van de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo) bracht hij een bezoekje aan zijn oude basisschool De Dirk van Dijkschool. Vervolgens gaf hij bij zijn voormalige club Reflex een clinic aan de leerlingen van de Dirk van Dijkschool.  ?Het is leuk om hier weer te staan op deze vloer. Ik heb hier toch mijn eerste training ooit gedraaid. Pure nostalgie.?

De NeVoBo heeft geleerd van fouten in het verleden. Na het goud bij de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta verzuimde de bond om dit succes te verzilveren. Met goud op zak bleef een campagne om jeugd warm te maken voor volleybal achterwege. Nu is dat anders. Geschrokken van teruglopende ledenaantallen bij clubs en het feit dat volleybal te weinig aantrekkingskracht heeft op vooral jongens, is de NeVoBo in actie gekomen. Het Back to School Project is een van de speerpunten. Onder deze noemer keren alle Nederlandse internationals (volleybal, beachvolleybal en zitvolleybal) terug naar hun basisschool of middelbare school om te vertellen over hun ervaringen  in Oranje en om een clinic te geven.

Woensdag was het de beurt aan Thomas Koelewijn. Hij liet hier zelfs een training van het Nederlands team voor schieten. Koelewijn verhuisde op 8-jarige leeftijd van Arnhem naar Kampen. Hij kwam op de Dirk van Dijkschool  en ging enige tijd later volleyballen bij Reflex. In 2006 maakte hij op 17-jarige leeftijd de overstap naar eredivisionist HvA. Hij ontwikkelde zich goed en kwam terecht bij de Belgische club Antwerpen. Na verloop van tijd veroverde hij een plaats in Oranje. Vorig seizoen speelde Koelewijn in de Franse competitie bij Arago de Sète. In oktober gaat hij bij het Poolse AZC Olsztyn spelen.

Koelewijn heeft zich de afgelopen jaren zeer goed ontwikkeld. Lekker een potje volleyballen werd een serieuze aangelegenheid. ?Eerst was volleybal hobby. Vervolgens heb ik van mijn hobby m'n werk gemaakt. Ik heb het altijd met plezier gedaan en doe dat nog steeds.? Ook bij de clinic zag je Koelewijn genieten. Hij wil dolgraag jeugd enthousiasmeren voor volleybal. En ook zijn voormalige club Reflex ondersteunen waar dat kan. Koelewijn heeft regelmatig contact met Reflex-voorzitter Gerben Schouten. Als student koos hij er voor om Reflex te betrekken bij een schoolopdracht. Hij deed onder andere een ledentevredenheidsonderzoek bij de Kamper volleybalvereniging. ?Ik heb de opdracht perfect kunnen uitvoeren bij Reflex en alles bij het bestuur neergelegd.? In zijn drukke leven als topsporter is Reflex zeker niet uit het hart verdwenen bij Koelewijn. Waar hij dat kan wil hij de helpende hand toesteken. ?Ik wil graag zelf een clinic organiseren bij Reflex.?  Wanneer? Dat is moeilijk te zeggen. Het liefst komend seizoen, maar het is een probleem om daar tijd voor vrij te maken. Het reizen kost me veel tijd.?