Afbeelding

Gemeente weert vogels voor vuurwerkshows

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Door het gras op de landtong in de uiterwaarden van de IJssel kort te houden en vogelverschrikkers te plaatsen, hoopt de gemeente vuurwerkshows tijdens evenementen als de Hanzedagen en Sail mogelijk te houden. Als het gebied te aantrekkelijk wordt voor volgels om te gaan broeden, loopt de gemeente het risico dat het afsteken van vuurwerk niet meer mag.

Rond Sail ontstond publieke onrust over het afsteken van vuurwerk in het gebied aan de IJssel. GroenLinks had vragen gesteld omdat vlakbij de beoogde afsteekplek een ooievaar broedde. De ooievaar was geland op een paal die een bewoner op zijn erf geplaatst had. De partij vond dat de ooievaar onnodig gestoord werd door het vuurwerk. Het college heeft hierop onderzoek laten doen naar de effecten.
Het onderzoek is gedaan door Ecogroen. Het bedrijf zegt dat er geen eenduidige normen zijn over de benodigde afstand van het afsteken van vuurwerk tot een ooievaarsnest. Ook beweert zij dat ooievaars niet schrikgevoelig zijn. Vuurwerk blijft dus mogelijk, ook als er een ooievaarsnest in de buurt is. Het college neemt dit advies over.
Ecogroen benadrukt dat het vuurwerk wel effect heeft op de andere vogels die in de uiterwaarden broeden. Wordt een broedvogel binnen 300 meter van de beoogde afsteekplek gespot, dan heeft dit gelet op de Flora en Faunawet gevolgen voor het al dan niet door kunnen laten gaan van de activiteit.
In aanloop naar evenementen waarbij mogelijk vuurwerk afgestoken wordt, wil de gemeente preventieve maatregelen nemen. Dat bestaat onder andere uit het kort houden van het gras en het plaatsen van linten en opblaasobjecten. De gemeente hoopt dat vogels hierdoor een andere plek uitkiezen om te nestelen. De kosten van de preventieve maatregelen moeten worden ingecalculeerd door de organisatie van het evenement.