Afbeelding

La Touche verguld met Tohopesate-match

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - De keuken fungeert als het hart van La Touche; de woonvorm voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Maar het zespits elektrisch fornuis is te klein voor de kok die soms voor zo'n twintig mensen tegelijk moet koken. Onder het motto niet geschoten, is altijd mis, ging La Touche naar de Tohopesate.

De woonvorm is gevestigd in een prachtig monumentaal pand aan de Eerste Ebbingestraat 40. Dat ademt sfeer, maar vraagt ook om creativiteit, want de ruimte in het pand is schaars. Doordat het aantal bewoners in de, in 2008 geopende, woonvorm gestaag groeide, werd het nogal krap in de keuken.
?Bewoners helpen vaak met koken. Vervolgens eten ze gezamenlijk en daarna blijven ze soms nog even hangen. Dat is altijd erg gezellig?, vertelt Carla Deijk.

Ruimteprobleem
Om een oplossing te vinden voor het ruimteprobleem gingen Carla Deijk en Jolanda van der Meulen (beiden zorgmanager) namens La Touche naar de Tohopesate. De verwachtingen waren niet hooggespannen. ?We wilden in ieder geval graag een alternatief voor het elektrische fornuis. Als we dat voor elkaar zouden krijgen, zouden we al erg tevreden zijn?, vertelt Deijk.
Ze kwamen in contact met architecte Janita Stoel. ?Om La Touche goed te kunnen helpen ben ik letterlijk ?een kijkje in de keuken' gaan nemen. Ik heb de kok, Rob de Vos, geobserveerd terwijl hij aan het werk was. Het was bijvoorbeeld erg onhandig dat de voorraad ergens buiten de keuken staat. Maar het viel mij vooral op dat de keuken echt de centrale plek is. Aan het eind van de dag komen medewerkers die weggaan er gedag zeggen en bewoners die weer thuis komen lopen ook binnen voor een praatje.?

Verplaatsen woonkeuken
Na wat puzzelwerk concludeerde Janita dat het beter zou zijn de hele woonkeuken te verplaatsen. ?Na de entreehal zit een gangetje en daaraan zitten de voorraadkast en de wasruimte. In mijn plan breng ik de keuken, voorraad en wasruimte bij elkaar, en benut ik het gangetje effectief. Na overleg wilde één van de bewoners wel van kamer ruilen en dat samen levert een ruime woonkeuken op. Door de verplaatsing grenst de keuken straks ook direct aan het terras. Bewoners eten nu bijna nooit buiten omdat het niet lukt om toezicht te houden op een groep in de keuken en op het terras tegelijkertijd. Na de verbouwing is dat juist heel eenvoudig.?
?Wat we hebben gekregen is iets veel mooiers dan we van tevoren verwacht hadden?, vertelt directeur Jan Moll enthousiast. ?Zelf zie je niet meer dat het gebouw je zulke mogelijkheden biedt, maar iemand van buitenaf, een architect, kan je op hele andere gedachtes brengen. De keuken is in deze plannen echt het nieuwe hart van de stichting. Ik ben enorm enthousiast over het plan..?
La Touche wacht momenteel op een haalbaarheidsonderzoek van de plannen. Als de verbouwing mogelijk blijkt, vangen de werkzaamheden zo snel mogelijk aan. ?Maar ik vind het nu al prachtig dat er zoiets moois uit de Tohopesate voortgekomen is?, aldus Jan Moll.

De Tohopesate is een beursvloer die jaarlijks gehouden wordt. Bedrijven bieden hier hun diensten aan maatschappelijke organisaties aan. De organisaties op hun beurt doen vaak weer iets terug. Als tegenprestatie voor de diensten van het architectenbureau van Janita Stoel verzorgt Rob de Vos van La Touche binnenkort een workshop Indonesisch koken voor Janita en een aantal van haar relaties. Houd de Brug in de gaten voor meerdere verhalen over geslaagde matches van de Tohopesate.