Afbeelding

Aandacht voor vrijheid blijft het actuele thema voor 25e Bevrijdingsfestival

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)
ZWOLLE - Vredesmissies, nieuwe oorlogsgebieden en ontwikkelingen in eigen land. Veel aandacht voor onze vrijheid blijft heel actueel, weet Niek van der Sprong, die voor 5 mei ?zijn' 25e Bevrijdingsfestival Overijssel heeft georganiseerd.

?We zetten onze koers voort?, vertelt hij. De opzet voor het Bevrijdingsfestival is voor een groot deel hetzelfde als andere jaren, met dat verschil dat er dit jaar meer activiteiten omheen zijn. Begonnen zijn inmiddels vier vrijheidscolleges. Die zijn gebaseerd op de vier vrijheden die, volgens de voormalige Amerikaanse president Franklin Roosevelt, voor ieder mens zouden moeten gelden: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van angst en vrijwaring van gebrek. ?We doen de colleges in samenwerking met de zeven andere festivals?, legt Van der Sprong uit. ?Dit is één van de activiteiten waarmee we meer inhoud aan de festivals geven.? Geïnteresseerden kunnen nog op 7 april en 21 april terecht in de Pop Up-store ?Hier' aan de Oude Vismarkt 10. Dan spreken Yassin Elforkani en Ton Koene. Arend Jan Boekestijn verzorgt op 5 mei om 11.30 uur het laatste college in het Provinciehuis.
Iemandsland
In de Overijsselse filmhuizen wordt in april de film ?Oorlog in Overijssel' vertoond. Van der Sprong: ?De film is in 1990 gemaakt, maar geactualiseerd. Na elke vertoning is er een nagesprek met de bezoekers.? De film is op 13 april om 19.15 uur te zien in het Zwolse Filmtheater Fraterhuis. Verder zijn momenteel leerlingen van groepen 6, 7 en 8 van lagere scholen, in samenwerking met Atelier Blauw, een eigen Iemandsland aan het maken. ?We hebben 25 grenswachtershuisjes verspreid, waarop ze kunnen uiten hoe hun ideale land eruit zou moeten zien. De huisjes worden op 5 mei tentoongesteld op de Theaterweide?, aldus Van der Sprong. De Oosterkerk is op 1 mei het podium voor de opera ?Polen in Plan Zuid'. De hoofdpersoon, ondergedoken in de Tweede Wereldoorlog, blikt terug op zijn jeugd en op zijn latere leven in een angstig en beschadigd joods milieu. Sopraan Julia Bronkhorst is de echtgenoot van, de inmiddels overleden, hoofdpersoon.
De avond voor Bevrijdingsdag is er, na Dodenherdenking, Theater Na de Dam. In samenwerking met theater Young Ones zijn er theatervoorstelling op de Theaterweide op het festivalterrein in Park de Wezenlanden.

Op Bevrijdingsdag verzorgen De Zotte Zusjes en jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel het openingsconcert van het festival. ?De zusjes moesten daarvoor speciaal repeteren?, benadrukt Van der Sprong. ?Ze brengen repertoire uit oorlogstijd, als van de Andrew Sisters en Vera Lynn.? Het festival zelf kent weer talrijke bekende namen, waaronder die van artiesten die een bijzondere band hebben met Bevrijdingsfestival Overijssel, zoals Typhoon en The Common Linnets. Verder treden bekende namen als The Nits, Racoon, Handsome Poets en Katzenjammer op. Evenals vorig jaar is er conservatorium-gerelateerde muziek van Jazz-Art. Jump'n Jive met Bert Vrieling verzorgt de aftrap in het Danstheater. Van der Sprong: ?Het optreden van deze Zwolse band past in de jubileumeditie.? Nieuw is het podium Strik Beats, waar uitsluitend Zwolse bands optreden.

Reünie
De 25ste editie is voor de organisator aanleiding een reunië te houden voor alle vrijwilligers. De reünie is op zaterdag 2 mei van 16.00 tot 18.00 uur. Men kan zich aanmelden via bevrijdingsfestivaloverijssel.nl/cms/festivalinfo/aanmelden-reun. Het totale festivalprogramma is te vinden op: www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00