Een C-130 Hercules-transportvliegtuig van de Nederlandse Koninklijke Luchtvaart. FOTO: Defensie.
Een C-130 Hercules-transportvliegtuig van de Nederlandse Koninklijke Luchtvaart. FOTO: Defensie.

Vliegbasis Eindhoven laat de ‘Oranje stier’ los

· leestijd 1 minuut Algemeen

Vliegbasis Eindhoven houdt van maandag 12 april tot en met vrijdag 23 april de oefening Orange Bull. Orange Bull is een oefening waaraan wordt deelgenomen door het 336 squadron van de Koninklijke Luchtmacht, 11 Luchtmobiele Brigade, het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers.

MEERHOVEN - Tijdens oefening-Orange Bull worden vanaf vliegbasis Eindhoven met 2 C-130 Hercules transportvliegtuigen 2 waves gevlogen boven Nederland, België en Duitsland. De wavetijden zijn van 14:30 uur tot 17:30 uur en van 21:00 uur tot 24:00 uur. Tijdens de oefening wordt ook op zaterdag en zondag gevlogen. Deze oefening is voor de vliegtuigbemanning een belangrijke voorbereiding op de Minusma-missie in Mali, eind dit jaar.

Parachutisten

Gedurende de oefening wordt op een lage vlieghoogte gevlogen waarbij de vliegers tijdens de avondvluchten gebruik kunnen maken van Night Vision Goggles (nachtzichtapparatuur). Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt tijdens de vluchten onder andere het droppen van parachutisten en cargo geoefend. Exacte tijden en locaties worden niet vermeld om een eventuele toeloop van spotters te voorkomen.

Gebieden

Voor de oefening zijn een aantal gebieden gereserveerd waarbinnen de vliegtuigen oefenen en laag zullen rondcirkelen. Deze gebieden zijn: Marnewaard, Ginkelse Heide, Deelen, Regte Heide, Wamel, Vliehors (Vlieland), Weelde (België) en Bergen Hohne (Duitsland). Om naar deze gebieden te vliegen is een deel van het luchtruim aangewezen, waarbinnen de vliegtuigen laag mogen vliegen.

Meer informatie

Wie meer wil weten over de gebieden en de oefening, die klikt op onderstaande link:

www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen.

De Lockheed C-130H Hercules is een middelzwaar transportvliegtuig, met name bedoeld voor vervoer militair personeel en materieel. Specificaties: lengte 29,8 meter, breedte 34,4 meter, hoogte 14,5 meter, motoren 4 Allisons T56-A-15LFE, vermogen 4.591 pk per motorgewicht C-130H, gewicht 34.400 kilo (leeg), maximaal gewicht 70.450 kilo (inclusief brandstof en belading), kruissnelheid: 546 kilometer per uur, maximumsnelheid: 610 kilometer per uur, vliegbereik: circa 5.500 kilometer.

C-130 Hercules-transportvliegtuig

Van de redactie.

Orange Bull: voorbereiding op de Minusma-missie