De hond is de beste vriend van de mens en geen consumptieartikel. Wees verstandig en voorkom dierenleed. FOTO: PixaBay.
De hond is de beste vriend van de mens en geen consumptieartikel. Wees verstandig en voorkom dierenleed. FOTO: PixaBay.

Fikkie weer afdankertje na Corona?

· leestijd 1 minuut Algemeen

Afgelopen jaar zijn huisdieren, met name honden, als warme broodjes over de toonbank gegaan. Een goede ontwikkeling? Wél als deze dieren ná de Corona-pandemie mogen blijven rekenen op een liefdevol thuis.

VELDHOVEN - Saskia Thijssen is woordvoerder voor de Dierenbescherming Regio Zuid en onderstreept dat er veel interesse is in dieren uit de asiels. “We krijgen veel reacties op de dieren waar we een huisje voor zoeken. We hebben altijd een procedure gevolgd voordat we een dier plaatsen. Nu, met Corona, hebben een nog strengere selectie toegepast. Mensen moeten écht wel weten waar ze aan beginnen.”

Nu en straks

Mensen die thuis werken hebben nu meer tijd en aandacht voor een huisdier. Maar er komt ook een nog een tijd na Corona. Kinderen gaan weer naar school, sporten is weer opgestart, thuiswerken van de baan, het drukke sociale leven vindt weer doorgang. “De tijd die je nu hebt voor je huisdier kan straks zomaar omslaan, vooral als je weer je 40-urige werkweek buitenshuis gaat volbrengen. We waarschuwen mensen dat ze daarmee zeker rekening moeten houden. Hoe ga je dat dan doen? Hebben jullie dan nog steeds een match en vooral tijd voor de dagelijkse beweging? Denk vooral aan de gevolgen voor het dier, niet dat het dadelijk een afdankertje wordt.”

Alarmbellen

Natuurlijk is het fijn dat er nu weinig aanbod is aan asieldieren. Dat is uiteindelijk het doel van een dierenasiel. “Wij kunnen deze dieren monitoren en het overgrote deel krijgt een goed tehuis. Waar we ons wel zorgen over maken zijn de mensen die op andere manieren een huisdier aanschaffen. Via online sites komen mensen sneller terecht bij foute fokkers. Broodfokkers die meerdere rassen aanbieden. Dan moet er wel een alarmbel gaan luiden. Ons advies? Google degene die een dier te koop aanbiedt, bekijk de referenties, zorg dat je geen ziek of doorgefokt beestje in huis haalt. Vaak is de ellende dan niet te overzien.”

Animal in Need

De Veldhovense Monique Zwijgers en haar gezin vangt honden op uit het buitenland voor Animal in Need. “We merken dat er meer vraag is naar huisdieren, maar we kijken altijd naar het welzijn van het dier. Er moet een match zijn en de omstandigheden moeten goed zijn. Iedereen die via Animal in Need een huisdier krijgt moet een contract tekenen waarin onder meer staat dat het dier gechipt moet worden en niet mag worden doorverkocht.”

‘Niet dat het dadelijk een afdankertje wordt’

Van de redactie