Afbeelding

Grondprijzen gemeente Kampen blijven nagenoeg gelijk in 2015

Algemeen

KAMPEN - Het prijsniveau voor de verschillende soorten bouwgronden blijft in 2015 nagenoeg gelijk. Het college denkt dat op deze manier uitgegaan wordt van realistische en marktconforme grondprijzen.

De grondprijzen voor projectmatige woningbouw zijn uitgedrukt in een minimale en maximale kavelprijs. Voor de particuliere bouwkavels komt de prijs afhankelijk van de locatie, ligging en oppervlakte uit tussen de 250 euro en 350 euro per vierkante meter.

In de ?Nota Grondprijzen 2015' staan de grondprijzen per locatie voor woningbouw, met een uitwerking naar grondprijzen voor sociale huur- en sociale koopwoningen, projectmatige bouw en de verkoop van particuliere kavels.

Ook andere onderdelen van de vastgoedmarkt komen aan bod in de grondprijzennota, zoals: bedrijventerreinen, commercieel vastgoed, detailhandel, maatschappelijke voorzieningen evenals de verkoop van groenstroken. Deze grondprijzen worden gebruikt voor het actualiseren van de grondexploitaties. Daarnaast wordt de grondprijzennota gebruikt voor grondprijsberekeningen bij particuliere initiatieven.

Wijzigingen grondprijs
Voor de categorie goedkope projectmatige woningbouw, vanaf 125.000 tot 170.000 euro (VON) is de bandbreedte verruimd van 25.000 tot 47.500 euro. In 2014 liep de bandbreedte van 29.000 tot 47.500 euro. De grondprijzen voor de overige categorieën projectmatige woningbouw blijven gelijk.

De bandbreedte voor particuliere kavels is eveneens verruimd van 250 tot en met 350 euro per vierkante meter. In 2014 gold een bandbreedte van 275 tot en met 350 euro. Voor beide wijzigingen geldt dat hierdoor beter ingespeeld kan worden op de ontwikkelingen op de woningmarkt. Alle vermelde grondprijzen zijn exclusief 21 procent btw.