College van b en w tevreden over bedrijfsvoering coffeeshop 't Keldertje

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - De vestiging van Coffeeshop 't Keldertje in de Boven Nieuwstraat was ook in 2014 naar tevredenheid van het college van burgemeester en wethouders. Onlangs kregen zij de evaluatie over dat jaar te zien. Hierin zijn weinig wanklanken te vinden.

Uit de evaluatie blijkt dat de omwonenden over het algemeen tevreden zijn over de coffeeshop. Via mail is naar hun mening gevraagd. In totaal reageerden zeven omwonenden. De strekking: de portier de situatie goed in de hand, het is over het algemeen rustig bij de shop en de portier is een goed aanspreekpunt.
De wijkagent heeft uit de buurt slechts één klacht gekregen. Deze ging over het parkeren bij de shop. De portier heeft maatregelen genomen, waarna de agent geen klachten meer gekregen heeft.
Uit het mailonderzoek kwamen slechts enkele negatieve punten naar voren. Ten eerste wordt er dikwijls te hard gereden in de straat. Volgens de gemeente is inderdaad uit controles gebleken dat af en toe te hard gereden wordt. Dit gebeurt echter niet in die mate dat verdergaande verkeersmaatregelen gerechtvaardigd zijn. De portier ziet vooral toe op het verkeersgedrag van klanten van de coffeeshop.
Ten tweede vermoeden de bewoners dat rond de stegen in de buurt van de coffeeshop gedeald wordt. Volgens het college heeft de portier van 't Keldertje nog geen gevallen van dealen in de buurt vast kunnen stellen. Hij voert periodiek controles uit in de buurt. Mocht hij het constateren, dan schakelt hij de politie in. Ook de buurt spreekt enkel van vermoedens. De gemeente wil de omwonenden aansporen om contact met de politie op te nemen op de momenten dat zij het vermoeden dat gedeald wordt.
Ten derde worden af en toe parkeerplekken voor vergunninghouders ingenomen. De portier let op het parkeren van de auto door bezoekers van de coffeeshop. Als hij merkt dat klanten van de coffeeshop in de straat parkeren, dan spreekt hij deze hierop aan.

Alle regels voldaan
De gemeente stelt tot slot vast dat de voorwaarden van de gedoogbeschikking goed worden nageleefd. Er mag nooit meer dan 500 gram softdrugs in de shop aanwezig zijn, tijdens de openingstijden moet er altijd een gediplomeerde leidinggevende aanwezig zijn, en men kan alleen via de ledenpas (minimaal 18 jaar) aan drugs komen en dan maximaal vijf gram. De gemeente en politie houden jaarlijks een zestal controles op de naleving van de voorwaarden van de gedoogbeschikking. Op verschillende tijden en onaangekondigd.
De portier van 't Keldertje heeft aangegeven dat hij graag zou zien dat de toegestane openingstijd doordeweeks vervroegd wordt. Die is nu 17.00 uur. Volgens de portier staat er bij de opening al een groep wachtenden voor de deur. Vooral mensen die op de terugweg van hun werk nog even snel wat gaan halen. Burgemeester Koelewijn wil echter niet tornen aan de openingstijd. Deze is ingesteld om te voorkomen dat scholieren als zij van school naar huis gaan in de verleiding komen om bij 't Keldertje langs te gaan.
De coffeeshop is in de Bovennieuwstraat gevestigd voor een proefperiode van 5 jaar. In 2016 is deze ten einde. Dan wordt de toekomst van het beleid geëvalueerd.