KORFBALLERS DOS VERLIEZEN SLAG OM PLAATS TWEE

KAMPEN - In een rechtstreeks duel met de huidige nummer twee, BEP, heeft KV DOS Kampen / Veltman de strijd om plaats twee op de ranglijst verloren. In sporthal De Reeve waren de bezoekers met 22-28 de betere.
Wie blijft over als achtervolger van HKV/Ons Eibernest? Dat was voor de wedstrijd DOS - BEP de vraag. Alleen de winnaar zou nog kans maken om de koploper te bedreigen. Door de winst van de ploeg uit Purmerend moet DOS afhaken in de strijd om de titel. Het was eigenlijk voor DOS al haast een onmogelijke opgave geweest om HKV/Ons Eibernest nog te achterhalen, door de nederlaag tegen BEP is DOS nu veroordeeld tot de strijd om plaats drie. BEP blijft dus over als enige achtervolger van de koploper.
De wedstrijd DOS - BEP was, als je naar de doelpuntenmakers kijkt, een bijzondere. Bij BEP werden de doelpunten vooral door de heren gemaakt, slechts vijf treffers kwamen weg bij de dames. Bij DOS was dat precies andersom. Zestien keer kwam een Kamper doelpunt bij de dames weg. Toch is de analyse dat het een Purmerendse heren- tegen een Kamper dameswedstrijd was te simpel. Dat zou het werken in dienst van de andere spelers tekort doen. Bij beide ploegen staan acht goede korfballers in het veld, die weten waar ze goed in zijn en die kunnen schakelen bij een andere tegenstander. Was bijvoorbeeld Camiel van Keulen een week eerder nog goed voor acht doelpunten, afgelopen zaterdag speelde hij in dienst van de aanvallend sterk spelende Iris van Dijk en Linda Treep.
BEP moet het scorend vooral hebben van twee topaanvallers. Mark Brugman en Rik van de Bosch waren bij de eerste wedstrijd tegen DOS, 23-20 voor BEP, al samen goed voor vijftien treffers. Afgelopen zaterdag deden ze er nog een schepje bovenop door samen zeventien keer te scoren. Ook al stonden Van Keulen en André Beens, later ook René Bruggeman, tot op de lip te verdedigen, de schutters van BEP hadden aan een halve meter genoeg om de ballen van afstand door de korf te schieten. Van de Bosch scoorde in de eerste helft zeven keer en was zo grotendeels verantwoordelijk voor de Kamper achterstand bij rust: 13-16.
Tot 3-2 stond DOS voor, maar daarna moest de ploeg van Remco Jacobs in de achtervolging. Vanaf 3-6 was BEP de bovenliggende ploeg. Keer op keer liep BEP uit naar een voorsprong van vier doelpunten. Tot vijf keer toe zag DOS kans de achterstand te verkleinen tot twee doelpunten, maar het lukte de Kampenaren niet om op één treffers te komen. Dat kwam ook, omdat het tweede aanvalsvak in de tweede helft lang droog stond. Dit vak scoorde in de eerste helft negen keer, maar bleef in de tweede dertig minuten op twee treffers steken.
Bij 17-22, tien minuten voor tijd, kwam BEP voor het eerst op vijf doelpunten voorsprong. Daarna wist DOS dat het over en uit was en speelde de ploeg de wedstrijd plichtmatig uit. Gelukkig schakelde ook BEP terug in tempo, anders was de nederlaag mogelijk nog groter geworden. Nu floot de goed leidende scheidsrechter Verheul af bij 22-28.
Doelpunten DOS: Yvonne ten Hove en Iris van Dijk 5x, Linda Treep en René Bruggeman 4x, Camiel van Keulen 2x, Nynke Links en Esther Hamberg 1x