Opinie Mister M: Stilte na de storm

· leestijd 1 minuut Algemeen

Na dagen van oorlogstaferelen keerde de rust terug in Brunnepe. De opmaat naar een etmaal melkbusschieten tijdens Oud & Nieuw startte op Derde Kerstdag. De uitdrukking "stilte voor de storm" is in Brunnepe onbekend. Een stilte nà de storm was er wel. Op Nieuwjaarsdag was het stil. De eerste stervelingen die zich op straat waagden, waren hondenbezitters en kerkgangers.

De hoogzwangere Ilse Perenboom (gefingeerde naam om privacyredenen) genoot ervan om op Oudjaarsdag om vijf uur 's ochtends gewekt te worden door carbidschoten. Wijkagent JL Becker (echte naam) was minder gecharmeerd. Het gebulder duurde tot vijf uur de volgende Nieuwjaarsmorgen. Daarmee was de klok rond geschoten. Het tijdvenster van tien uur 's morgens tot twee uur 's nachts werd ruim overschreden. Onze Jean Louis was hierover teleurgesteld maar wat is een paar uur op een geheel jaar? Het antwoord staat hier beneden voor de rekenaars onder ons. Wiskundeleraren staat het vrij om dit voorbeeld (recht uit de praktijk) over te nemen in examens.

Als de Brunneper carbidschutters de afspraken precies hadden nageleefd, zouden ze zich ongeloofwaardig maken. Ons regionale dagblad raakte verward en berichtte onzorgvuldig over een traditie die op zijn retour zou zijn. Nota bene op de bakermat van het melkbusschieten. JL was teleurgesteld maar kwam in een latere editie aan het woord om het recht te zetten. Vorig jaar verliep het vergelijkbaar. Toen zwegen de melkbussen evenmin gedurende het gehele etmaal. Alsof dat ook traditie geworden is. Daarnaast werd onze wijkdiender dit jaar droevig van de witte stoep bij de Noorderkerk. ?Schud de melkbussen uit op straat?, had 'ie nog zo gevraagd. Maar daar stond een vuurcontainer in de weg! De weergoden helpen dezer regenachtige dagen met het spoelen van het straatmeubilair. JL realiseert zich niet dat de schutters ook voor hem de stoep kalken en de tijden overschrijden. Anders heeft 'ie volgend jaar immers niets om over te preken. En geen verbeterpunten om naar te streven, zoals gebruikelijk bij afspraken en procedures. Oppassen blijft het wel. Het is onbekend of de Keuringsdienst van Waren steekproefsgewijs de gang van zaken controleert. Worden de melkbussen na Oud & Nieuw weer voor reguliere doeleinden gebruikt? Dan moeten ze grondig gereinigd worden. Je zult maar melk drinken dat vervuild is met carbid. Daarna steek je gemoedelijk een sigaretje op en voor je het weet, ontstaat er een traditie van Brunneper vuurspuwers.

Zo rumoerig als het was voor en tijdens Oud & Nieuw, zo stil werd het na de storm op Nieuwjaarsdag. Tot Parijs explodeerde. Daar bleef het onrustig na de oorlogstaferelen en bleef een stilte na de storm uit. Hoewel? Ieder weldenkend mens zal in zichzelf toch stil geworden zijn. Doodstil.

Mister M

Contact: Krabbels@MrM.nl
Of (archief in eigen beheer):
www.Facebook.com/gekrabbel

Antwoord op de redactiesom: Het percentage uren, dat buiten de gedoogtijden werd geschoten, bedroeg 0,09% op jaarbasis. Te verwaarlozen dus.